Jungla din Calais: Copiii care au mai rămas în campus au fost evacuaţi

Autorităţile franceze au reuşit să evacueze aproximativ 1.500 de copii migranţi din "jungla" din Calais, aşa cum a fost poreclită tabăra de migranţi, după o săptămână de la dezafectarea acestui adăpost.

02 nov. 2016, 13:04
Jungla din Calais: Copiii care au mai rămas în campus au fost evacuaţi

Două autobuze la bordul cărora se aflau minori au părăsit fosta tabără de refugiaţi, miercuri dimineaţa, la ora locală 08:30. Copiii neînsoţiţi vor fi repartizaţi în centre de primire din ţară.

Ei trăiseră până acum în containere de pescuit dezafectate şi transformate în adăposturi, în speranţa că vor ajunge în Marea Britanie. Dar autorităţile franceze din Calais le-au dat acum documente spunând că nu vor mai emite nicio cerere pentru transferul lor în Marea Britanie de acum încolo, cazurile acestor copii urmând a fi investigat de către autorităţile britanice în mod individual.

Franţa şi Marea Britanie au avut o dispută legată de transferul şi repartizarea copiilor migranţi în centre de primire, Parisul susţinând că Londra ar trebui să primească mai mulţi copii migranţi. Până în prezent, Marea Britanie a primit 270 de copii care au rude în această ţară sau au un risc de vulnerabilitate crescut. Ceilalţi ar urma să fie găzduiţi în Franţa, a afirmat preşedintele francez, Francois Hollande. 

Citeşte şi Francezii au început demolarea JUNGLEI din Calais: Migranţii au părăsit tabăra improvizată

Primul autobuz cu copii ar urma să plece din Calais către Carcassone, în sud-vestul Franţei, iar cel de-al doilea, în Saintes-Maries-de-la-Mer, lângă Montpellier, în sudul Franţei, potrivit publicaţiei La Voix du Nord.

Ultimele adăposturi din Calais au fost distruse luni, după o operaţiune de mutare a aproximativ 7.000 de persoane către alte centre din Franţa.

Marţi noaptea, poliţiştii antitero au fost mobilizaţi în campusul în care izbucniseră lupte între tinerii creştini eritreeni şi şi musulmanii afgani. În aceste conflicte au fost implicaţi aproximativ o sută de tineri.