Junko Tabei, prima femeie care a urcat pe Everest, sărbătorită de Google VIDEO

Publicat: Duminică, 22 Septembrie 2019 07:10 // Actualizat: Duminică, 22 Septembrie 2019 07:14 // Sursa: romaniatv.net

Junko Tabei este sărbătorita zilei. Google celebrează 80 de ani de la naşterea lui Junko Tabei. Japoneza a escaladat cel mai înalt punct de pe Pământ la vârsta de 35 de ani în 1975, iar până în 1992 cucerise cei șapte cei mai înalți munți din lume, relatează BBC News.

Junko Tabei, prima femeie care a urcat pe Everest și care mai târziu a cucerit alte șapte vârfuri importante, ar fi împlinit 80 de ani. Google celebrează 80 de ani de la naşterea lui Junko Tabei.

Junko Tabei, care a murit în spital în urma luptei cu cancerul, a făcut parte dintr-o expediție japoneză feminină din 1975 și a fost cea dintâi femeie care a atins cel mai înalt vârf, de 8.850 de metri.

În timpul escaladării Everestului din 1975, Junko a fost lovită de o avalanșă. La 12 zile după ce a fost scoasă de sub zăpadă și-a continuat escaladarea și a ajuns în vârf cu succes.

„În anii 70, în Japonia, ideea că bărbații sunt cei care lucrează și femeile trebuie să stea acasă era larg răspândită. Chiar și femeile care aveau un loc de muncă, erau rugate doar să servească ceaiul. Era de neconceput ideea să fie promovate”, a spus Tabei despre ascensiunea ei într-un interviu.

Ultima dată când a escaladat un munte a fost în iulie 2011, alături de liceeni care au fost afectați de cutremurul și tsunamiul care au lovit Japonia. Atunci a cucerit vârful Fuji.

Pentru a pleca în această expediție, Junko Tabei și-a lăsat acasă copilul în vârstă de trei ani împreună cu soțul și rudele, un lucru ieșit din comun la acea vreme în Japonia. ''În anii '70, în Japonia, încă se credea că bărbații sunt cei care trebuie să lucreze afară, iar femeile să stea în casă'', a povestit femeia într-un interviu acordat în 2012 pentru Japan Times.

Junko Tabei a mai stabilit un record în alpinism, în 1992, când a devenit prima femeie care a atins cele mai înalte vârfuri de pe fiecare dintre cele șapte continente.

De-a lungul anilor, ea a susținut mai multe campanii pentru protecția mediului montan și nu a încetat să urce la înălțimi nici în ultima parte a vieții. Ultima ascensiune a efectuat-o în iulie, pe Muntele Fiji, alături de elevi de liceu, mai arată sursa citată.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H