Junta dinThailanda îşi întăreşte securitatea după atentatele ucigaşe

Junta la putere în Thailanda a anunțat sâmbătă măsuri pentru întărirea securității și continuarea căutării suspecților, a doua zi după o serie de atentate soldate cu patru morți.

13 aug. 2016, 08:09
Junta dinThailanda îşi întăreşte securitatea după atentatele ucigaşe

„Astăzi, poliția se va concentra pe informații și supraveghere”, a anunțat generalul Pongsapat Pongcharoen, adjunctul șefului poliției naționale.

În prezent sunt în curs analize ADN asupra eșantioanelor prelevate de la locul exploziilor.

„Ieri (vineri — n.r.) au avut loc interogatorii, dar niciun suspect nu a fost reținut”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției, Piyapan Pingmuang, dezmințind zvonurile privind arestarea unui suspect. El a refuzat să furnizeze mai multe informații privind persoanele interogate până în prezent.

Anchetatorii nu au anunțat până acum că ar privilegia vreo pistă, dar junta arată cu degetul mai degrabă spre un „sabotaj local” decât spre terorismul internațional, potrivit Agerpres.

Pistele evocate de experți merg de la o posibilă răzbunare a opoziției politice într-un climat de puternică reprimare a libertăților civile de la lovitura de stat din 2014, până la un atac fără precedent al separatiștilor musulmani din sudul extrem al țării.

Citeşte şi O nouă explozie în Thailanda. Bilanţ: 4 morţi şi zeci de răniţi, între care şi turişti străini

De altfel, autoritățile au cerut întărirea securității sâmbătă în întreaga țară, punând accentul pe locurile publice, gări sau aeroporturi.

În total, miercuri și joi au explodat 11 bombe în cinci provincii din sudul Thailandei, printre care și în stațiunile balneare Hua Hin și Phuket, provocând moartea a patru persoane. Dintre răniți, zece sunt turiști străini, notează AFP, citată de Agerpres.

Hua Hin este cea mai afectat dintre aceste locuri turistice, două bombe artizanale ascunse în ghivecele plantelor explodând la interval de 30 de minute joi seară. O altă dublă explozie s-a produs vineri dimineață.