Jurământ antialcool la biserică. Preotul eliberează adeverinţă şi dă dezlegare la un litru de bere pe zi DOCUMENT

Jurământ cu număr de înregistrare, parafa bisericii și semnătura preotului. Practica medievală continuă la Tășnad, acolo unde problemele cu Bachus sunt rezolvate pe cale birocratică.

29 sept. 2019, 17:30

În Tăşnad, judeţul Satu Mare, preotul paroh l-a pus pe unul dintre enoriaşii săi să jure că începând cu iunie 2019, până la Crăciunul din 2020 nu mai bea cu nemiluita.

Jurământ are număr de înregistrare, parafa bisericii și semnătura preotului. Practica medievală continuă la Tășnad, acolo unde problemele cu Bachus sunt rezolvate pe cale … birocratică. Situație desprinsă din filmele de comedie la Parohia Ortodoxă Tășnad din cadrul Protopopiatului Ortodox Carei. Preotul paroh Marian Crainic, fost protopop de Carei, a „certificat” un jurământ, potrivit căruia un individ se angaja să nu mai bea alcool până în decembrie 2020, în afară de un litru de bere pe zi. Dincolo de un oarecare primitivism, suprinde faptul că o instituție care se pretinde serioasă – precum Biserica Ortodoxă – se coboară la astfel de practici cu valențe tragi-comice.

Redăm mai jos jurământul bărbatului, fan declarat al Zeului Bachus.

„Prin prezenta, noi, Oficiul Parohial Tășnad, adeverim că domnul D. Otillo, din Tășnad, județul Satu Mare, a depus jurământ ca începând de azi, 17.06.2019, ora 0.00, și până la Crăciunul din 2020, nu pune alcool în gura lui, în afară de un litru de bere pe zi. Așa să-i ajute Dumnezeu”, se arată în documentul obținut de PresaSM.