Jurnalist condamnat la închisoare pentru că a greşit o ştire despre coronavirus

Un jurnalist din Myanmar a fost condamnat la doi ani de închisoare după ce a publicat o ştire greşită despre un presupus deces cauzat de coronavirus, a anunţat vineri avocatul său, citat de dpa.

22 mai 2020, 16:17
Jurnalist condamnat la închisoare pentru că a greşit o ştire despre coronavirus

Zaw Ye Jtet, redactor-şef al site-ului web Dae Pyaw, a fost arestat pe 13 mai, în aceeaşi zi în care a apărut articolul care informa greşit despre moartea unei persoane în provincia Karen din estul ţării.

Sentinţa a fost pronunţată miercuri, în baza unui articol din codul penal privind provocarea de „teamă sau îngrijorare în rândul publicului”.

Prevederea respectivă este considerată de critici ca un instrument utilizat de armata şi guvernul din Myanmar pentru a interzice dizidenţa.

Avocatul jurnalistului a declarat că acesta intenţionează să facă recurs, deoarece apreciază că acuzaţia este „incorectă”.

Oficial, în Myanmar s-au înregistrat doar 199 de cazuri de COVID-19 şi şase decese după infectarea cu coronavirus – bilanţ privit cu scepticism de unii comentatori, care au ajuns la concluzia că situaţia este mai gravă.

Daniel Bastard, şeful biroului pentru Asia-Pacific al organizaţiei Reporteri Fără Frontiere, susţine că Zaw Ye Htet „încerca să scoată la lumină adevărul din spatele cifrelor oficiale nu prea credibile”.

Citeşte şi FOCAR DE CORONAVIRUS la un şantier din Gorj. 14 angajaţi au fost confirmaţi cu COVID-19


loading...