Jurnalist de investigații de la Bellingcat: Rusia va încerca să înghețe războiul din Ucraina în 7-10 zile. Putin e gata să folosească arme nucleare tactice împotriva unei țări NATO

Un jurnalist de investigații bulgar, de la Bellingcat, a explicat cum crede el că se va încheia războiul din Ucraina.

10 mart. 2022, 10:23
Jurnalist de investigații de la Bellingcat: Rusia va încerca să înghețe războiul din Ucraina în 7-10 zile. Putin e gata să folosească arme nucleare tactice împotriva unei țări NATO

Jurnalistul spune că e greu de spus exact ziua când se încheie războiul și încetarea atacurilor asupra Ucrainei se va produce treptat.

„Este dificil să știm exact când va fi sfârșitul pentru că cel mai probabil nu va fi ceva bursc – războiul se termină astăzi -. Mă tem că va fi o perioadă în care va fi neclar dacă războiul este gata sau nu. Însă nu va mai fi vărsare de sânge. Și acesta este cel mai important lucru”, a declarat jurnalistul de investigații Christo Grozev de la Bellingcat, într-un interviu.

În aproximativ 10 zile ne apropiem de sfârșitul bombardamentelor, atrage atenția jurnalistul, cu înfrângerea rușilor.

„Ne apropiem de acest moment, este o treabă de 10 zile. Pentru că poziția Rusiei este slăbită, ei înțeleg asta, iar ei nu vor declara războiul ca fiind terminat pentru că astfel și-ar recunoaște înfrângerea, ci îl vor opri într-un stadiu «înghețat»”, a mai declarat acesta, în cadrul unui interviu.

„Vladimir Putin e gata să folosească arme tactice nucleare împotriva unei țări NATO”

Christo Grozev a mai spus că nu crede că Vladimir Putin va folosi armele nucleare tactice împotriva Ucrainei, dar că există posibilitatea să facă acest lucru împotriva unei țări membre NATO, cum ar fi Polonia, spre exemplu.

“Cred că nu poate face acest lucru în Ucraina. Pentru că nimeni din Rusia nu va înţelege sau justifica aşa ceva. Mai mult, dacă el vrea să aibă sub control acest teritoriu, atunci nu are nevoie de asta. Mă tem că este gata să folosească arme tactice nucleare împotriva ţărilor care ajută Ucraina, inclusiv ţări membre NATO”, a declarat Christo Grozev în interviul acordat redactorului şef al publicaţiei ucrainene online Gordon.ua, Alesia Baţman.

″Îmi este într-adevăr teamă că el s-ar putea răzbuna pe Polonia… Asta se încadrează în profilul său psihologic”, a spus Grozev care – într-un interviu anterior pentru jurnalista rusă Iulia Latînina – susţinuse că a primit informaţii despre posibilitatea ca Putin să utilizeze armele nucleare tactice încă înaintea declanşării războiului în Ucraina de la o sursă cu conexiuni la Kremlin.

Întrebat cât de realistă este o astfel de posibilitate, directorul executiv al Bellingcat a răspuns: “Ei bine, mulţi dintre apropiaţii lui Putin consideră posibilă” o astfel de variantă.