Jurnalist împuşcat mortal, în Rusia. Bărbatul avea 42 de ani

Un jurnalist rus a fost împușcat mortal la Minusinsk, un mic oraș din Siberia, a anunțat joi Comitetul de anchetă local, estimând că uciderea sa ar putea avea motive profesionale, relatează Agerpres citând AFP.

25 mai 2017, 09:31
Jurnalist împuşcat mortal, în Rusia. Bărbatul avea 42 de ani

Corpul neînsuflețit al lui Dmitri Popkov, redactorul șef al ziarului local ‘Ton-M’, a fost găsit miercuri seara în curtea din spate a unei case din Minusinsk, oraș situat la 440 km sud de Krasnodarsk, în Siberia.

Jurnalistul, în vârstă de 42 de ani, „avea răni provocate de gloanțe”, potrivit unui comunicat al Comitetului de anchetă local, citat de agenția de presă RIA Novosti.

„Ancheta are în vedere mai multe posibile mobiluri ale asasinatului, inclusiv faptul că este posibil ca acesta să fi fost motivat de activitățile profesionale ale victimei”, se precizează în comunicat.

Citeşte şi Ministerul de Externe rus denunţă loviturile americane asupra forţele siriene: Sunt inacceptabile!

Ministerul de Interne local a anunțat într-un comunicat deschiderea unei anchete pentru „omor”.

Acesta este al doilea jurnalist rus ucis de la începutul anului 2017. La sfârșitul lunii aprilie, jurnalistul Nikolai Andrușcenko a decedat la Sankt-Petersburg în urma unui atac violent, pe care colegii săi îl consideră motivat de caracterul sensibil al investigațiilor sale cu privire la corupție.

Rusia ocupă locul 148 în clasamentul mondial privind libertatea presei, stabilit de Reporteri fără Frontiere (Reporters sans Fronticres /RSF/), după Mexic, Zimbabwe și Algeria.

Numeroși jurnaliști au fost agresați, răniți sau uciși în ultimii ani în Federația Rusă, poliția deschizând foarte rar anchete în astfel de cazuri.

Cel mai cunoscut caz este cel al jurnalistei de opoziție Anna Politkovskaia, asasinată la Moscova, la 7 octombrie 2006. Cinci bărbați, între care patru ceceni, au fost condamnați pentru uciderea ei la pedepse grele, dar comanditarul nu a fost identificat de către justiție.