Jurnalist saudit, critic al prinţului moştenitor, dispărut fără urmă. Turcia deschide o anchetă

Jamal Khashoggi, jurnalist saudit, critic al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, nu a mai fost văzut de marţi, când a intrat în clădirea consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, astfel că procurorii turci au deschis o anchetă.

07 oct. 2018, 08:36
Jurnalist saudit, critic al prinţului moştenitor, dispărut fără urmă. Turcia deschide o anchetă

Surse citate de Reuters şi The Washington Post spun că se crede că jurnalistul a fost ucis în interiorul consulatului. „Credem că uciderea lui a fost premeditată şi că trupul a fost apoi mutat în afara consulatului”.

Oficialii saudiţi nu au comentat încă, însă o sursă din cadrul Consulatului a descris acuzaţiile ca nefondate. Aceasta a mai precizat că o echipă a ajuns la Istanbul pentru a investiga dispariţia lui Khashoggi. De cealaltă parte, prinţul bin Salman a declarat pentru Bloomberg că autorităţile turce sunt binevenite să caute în clădire. „Nu avem nimic de ascuns”. Presa turcă a scris că procurorii analizează cu atenţie cazul.

The Washington Post a scris la rândul său că jurnalistul a fost ucis de o echipă saudită formată din 15 oameni trimisă special pentru asta. Mark Lowen de la BBC a precizat că, în cazul în care va fi confirmată această afirmaţie, asasinarea unui disident saudit pe teritoriul Turciei va înrăutăţi relaţiile dintre cele două state.

Turcia a luat partea Qatarului în problemele pe care le are cu Arabia Saudiată şi ceilalţi vecini, iar apropierea Turciei de Iran a iritat guvernul din Riad.

Partidul de la conducerea Turciei, AK, a transmis că investigaţia va fi una amplă şi că acesta este un caz foarte important pentru guvern.

Citeşte şi Un jurnalist critic la adresa puterii a dispărut fără urmă

Turan Kislakci, preşedintele Turkish-Arab Media Association, a declarat pentru New York Times că poliţiştii turci care păzesc consulatul au verificat înregistrările suprinse de camerele video, iar jurnalistul nu a fost văzut părăsind clădirea. El a adăugat că în înregistrări pot fi văzute mai multe maşini intrând şi ieşind.

Miercuri, ministrul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul saudit căruia i-a cerut explicaţii privind dispariţia jurnalistului. Au fost lansate şi zvonuri zvonuri potrivit cărora jurnalistul ar fi fost asasinat şi chiar în consulat.