Jurnalista care a vorbit lumii despre focarul de coronavirus din Wuhan riscă 5 ani de închisoare. Ea a fost arestată şi a intrat în greva foamei

O jurnalistă chineză arestată în luna mai pentru că a scris despre focarul de coronavirus din Wuhan riscă o condamnare de cinci ani, după ce a fost învinuită în de răspândire de informații false.

17 nov. 2020, 09:45
Jurnalista care a vorbit lumii despre focarul de coronavirus din Wuhan riscă 5 ani de închisoare. Ea a fost arestată şi a intrat în greva foamei

Zhang Zhan, o fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost arestat în urmă cu mai bine de șase luni, după ce a scris despre focarul de coronavirus din Wuhan. Ea este reținută într-o unitate de detenție din Shanghai și a fost acuzată că „a stârnit probleme”, o acuzație frecvent utilizată împotriva criticilor și activiștilor regimului comunist chinez, după cum scrie The Guardian. Ea a scris despre problemele de la Wuhan pe rețelele de socializare, dar a realizat şi transmisii live, pe conturi de streaming.

Procurorii au formulat luni capetele de acuzare şi au dezvăluit că Zhang a transmis „informații false prin texte, videoclipuri și alte mijloace media, prin intermediul internetului, prin reţele precum WeChat, Twitter și YouTube”. De asemenea, ea este acuzată că „a acceptat să ofere interviuri unor publicaţii străine, precum Radio Asia Liberă și Epoch Times și a făcut speculaţii răutăcioase despre epidemia Covid-19 din Wuhan”. În consecinţă, procurorii au cerut pentru ea o pedeapsă de patru până la cinci ani de închisoare.

Publicarea acuzațiilor împotriva lui Zhang are loc la câteva zile după un scandal cu privire la un presupus „blackout de informații” în cazul său, vorbindu-se inclusiv de faptul că mama ei nu văzuse încă niciun detaliu al acuzării. Potrivit Radio Asia Liberă, Zhang se află în greva foamei din luna septembrie.

Citeşte şi Vaccinuri împotriva Covid-19, gratuite în Belgia. Cel puţin 70% din populaţia ţării va fi tratată

Jurnalista a mai fost reținut pentru acuzații similare şi în 2018 și în 2019, când şi-a exprimat sprijinul pentru activiștii din Hong Kong. Ea a fost reținută pentru mai mult de două luni și supusă forțat unor evaluări psihiatrice.

Zhang Zhan se numără printre numeroșii jurnaliști care au fost arestați anul acesta după ce s-au deplasat la Wuhan pentru a raporta focarul și răspunsul la virus. Chen Qiushi , fost avocat devenit jurnalist, a fost reținut în ianuarie. Li Zehua, care a călătorit la Wuhan pentru a raporta după dispariția lui Chen, a dispărut la începutul lunii februarie, dar a fost eliberat în aprilie. De asemenea, Fang Bin a dispărut în același timp, dar nu a mai fost văzut de atunci.