Jurnalişti atacaţi în Cecenia. Bărbaţi mascaţi i-au lovit cu bâte şi le-au incendiat microbuzul

Jurnaliști europeni care participau la o călătorie în Cecenia organizată de militanți pentru drepturile omului au fost atacați și bătuți miercuri de bărbați mascați și microbuzul lor incendiat, potrivit ONG-ului care a organizat deplasarea.

10 mart. 2016, 06:33
Jurnalişti atacaţi în Cecenia. Bărbaţi mascaţi i-au lovit cu bâte şi le-au incendiat microbuzul

Doi dintre cei cinci jurnaliști din acest grup de nouă persoane au fost spitalizați în urma acestui incident produs pe drumul spre Groznâi, capitala micii republici ruse din Caucaz.

Drumul microbuzului cu care circula micul grup a fost blocat de mai multe mașini, potrivit ONG-ului Comitetul contra torturii, activ în Cecenia. „Bărbați mascați i-au dat jos pe jurnaliști și pe angajații (vehiculului lor) și i-au bătut. Apoi au dat foc microbuzului”, a declarat Comitetul pe pagina sa de Facebook.

„Jurnaliști din Norvegia și Suedia, avocatul nostru și șoferul au fost spitalizați”, a adăugat organizația, în timp ce unul dintre avocații ei, Dmitri Utukin, a precizat că incidentul a avut loc în Ingușetia, o altă republică din Caucazul rus, foarte aproape de granița cecenă, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ambasada Rusiei din Ucraina, atacată cu fumigene. Maşinile ambasadorilor, VANDALIZATE VIDEO

Potrivit avocatului, atacul a fost probabil comis de ceceni. „Acest lucru nu este în interesul Ingușetiei, ci al cecenilor”, a subliniat el. „Ei urmăreau grupul de la sosirea jurnaliștilor”, a adăugat el despre această rară vizită neoficială a presei pentru ca jurnaliștii să se întâlnească cu victimele încălcărilor drepturilor omului în această regiune izolată din Caucazul rus.

Mai multe persoane care au criticat modul în care președintele cecen Ramzan Kadârov controlează cu mână de fier mica republică au fost ucise în ultimii zece ani, printre care jurnalista de investigație Anna Politkovskaia, asasinată în octombrie 2006 la Moscova, sau Natalia Estemirova, reprezentanta ONG-ului Memorial la Groznâi, ucisă în 2009.

Mai devreme în acest an, Ramzan Kadârov a calificat drept „dușmani ai poporului” mass-media liberale din Rusia, amintește France Presse.