Jurnaliştii din Moldova, după dezbaterile pentru prezidenţiale: Ponta, un preşedinte mai bun pentru basarabeni

Mesajele transmise de cei doi candidați la alegerile prezidențiale de duminică 16 noiembrie, în cadrul celor două dezbateri televizate, au traversat granița. Așa cum era de așteptat, presa din Republica Moldova a pus accent pe declarațiile lui Victor Ponta și Klaus Iohannis referitoare la vecinii noștri de peste Prut și a sancționat gafa lui Iohannis, care a declarat că nu a fost niciodată la Cernăuți și Chișinău, deoarece aceste orașe nu se află în România.

13 nov. 2014, 08:56
Jurnaliştii din Moldova, după dezbaterile pentru prezidenţiale: Ponta, un preşedinte mai bun pentru basarabeni

Despre Iohannis, Realitatea.md a titrat: „Klaus Iohannis, prins pe picior GREȘIT: Nu am fost niciodată la Chișinău sau Cernăuți”, articolul menționând ultima vizită a premierului Victor Ponta în Republica Moldova și măsurile pozitive pe care guvernul său le-a adoptat pentru basarabeni. De asemenea, au fost preluate sondajele CSCI, care arată că prim-ministrul român a căștigat ambele confruntări cu candidatul ACL. Același site îl acuză pe Iohannis că are legături cu Renato Usatîi, prin intermediul lui Michael Schmidt, prietenul și sponsorul său din campanie, și afirmă despre Iohannis că ar „putea fi agentul unor interese străine şi nu al interesului naţional românesc”, ca urmare a acestei legături. Despre Renato Usatîi se afirmă că este omul Moscovei, acționar la Gazprom. Această informație ar putea explica poziția lui Iohannis față de independența energetică a României, subiect promovat de premierul Victor Ponta. În luna iunie a acestui an, Iohannis declara că trebuie să ne îmbunătățim relația cu Rusia

De asemenea, presa basarabeană preia declarațiile premierului Victor Ponta referitoare la sprijinul pe care îl va acorda Republicii Moldova în parcursul său european și faptul că, în calitate de Președinte al României, prima sa vizită externă o va face la Chișinău.