Jurnaliştii pensionari vor primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, un proiect potrivit căruia jurnaliştii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie.

06 apr. 2016, 12:51
Jurnaliştii pensionari vor primi o indemnizaţie de până la 50% din pensie

Proiectul legislativ modifică Legea 8/2006 şi a fost adoptat cu 207 voturi ”pentru” şi 7 votul ”împotrivă, potrivit news.ro. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a comentat proiectul privind acordarea pensiilor speciale pentru jurnalişti, spunând că Executivul nu susţine astfel de măsuri şi, în plus, jurnaliştii au criticat acest fapt în trecut, deci „nu este cazul” să obţină un statut special.

Potrivit Legii 8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizaţie, persoanele vizate trebuie să aibă o vechime de cel puţin15 ani în practicarea meseriei de jurnalist şi să fie membru al unei asociaţii de presă recunoscută legal timp de minimum cinci ani.

Prin uniuni de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică se înţelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creaţiei muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice şi al artelor plastice care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică„, se arată în proiect.

Proiectul de modificare a legii a fost propus de senatorul UNPR, Haralambie Vochiţoiu, dar a fost semnat de alţi 39 de parlamentari, printre care Gabriel Oprea, Mihai Fifor, Florentina Jipa sau Eugen Nicolicea.

CITEŞTE ŞI: Proiectul de lege privind PENSII SPECIALE PENTRU PROFESORI, adoptat tacit