Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit. Legea merge la Klaus Iohannis pentru PROMULGARE

Camera Deputaţilor a votat, marţi, proiectul de lege depus de PSD, ALDE şi PMP, prin care jurnaliştii sunt scutiţi de plata impozitului pe venit. Camera Deputaşilor este for decizional, astfel că legea va merge la promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis.

11 feb. 2020, 11:28
Jurnaliştii, scutiţi de plata impozitului pe venit. Legea merge la Klaus Iohannis pentru PROMULGARE

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 174 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 91 de abţineri. Proiectul de lege depus la Camera Deputaţilor îl are ca iniţiator pe social-democratul Valeriu Steriu şi introduce, la capitolul vizând impozitul pe venit, un nou punct, prin care sunt scutite de la plata impozitului pe venit „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art.76 alin (1) – (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Klaus Iohannis, despre scutirea de impozit pentru IT-iști: „Tratamentul fiscal egal reprezintă un obiectiv”

Proiectul introduce şi o definiţie a jurnalismului: „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi în a unui contract de drepturi de autor”.

În 2019, Guvernul condus de Viorica Dăncilă dăduse un aviz negativ pe proiectul de lege, motivând că afectează ţinta de deficit bugetar.