Jurnalistul de la Sky News, pasibil de un test cu detectorul de minciuni

Publicat: Vineri, 12 August 2016 16:39 // Actualizat: Vineri, 12 August 2016 16:39 // Sursa: romaniatv.net

Un avocat cere test cu detectorul de minciuni pentru jurnalistul britanic Stuart Ramsay de la Sky News. Avocatul lui Attila Csaba Pantics, unul dintre bărbații reținuți de procurorii DIICOT, a declarat vineri că va cere autorităților judiciare române ca jurnalistul Stuart Ramsay de la postul britanic de televiziune Sky News să fie supus testului cu detectorul de minciuni, pentru a afla dacă acesta spune adevărul.

Avocatul Marcel Vrabie a spus, la Curtea de Apel București, că Attila Csaba Pantics și ceilalți doi bărbați reținuți în acest dosar, Levente Pantics și Aurelian Szanto, au primit asigurări de la jurnaliștii britanici că la finalul reportajului se va menționa faptul că personajele sunt fictive.

"Au vina că au participat la această farsă. Ei au crezut că, practic, nu li se va întâmpla nimic, pentru că au primit promisiunea fermă din partea domnului Szanto, care la rândul lui a vorbit cu reporterii englezi, că la finalul reportajului, în subsolul imaginii, va apărea precizarea că toate faptele și personajele sunt fictive", a precizat avocatul Marcel Vrabie.

Avocatul a confirmat că va cere un test poligraf pentru jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a condus echipa de la postul Sky News.

"Dacă domnul Stuart Ramsay va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, un detector de minciuni, să vedem cine minte, pentru că eu cred foarte tare că domnul Csaba Pantics este foarte sincer. Și el este dispus să fie supus testului poligraf. L-am întrebat și nu este nicio problemă", a spus avocatul, potrivit Agerpres.

Marcel Vrabie a explicat că Csaba Pantics nu a fost atras de bani să apară în reportaj, deoarece el este economist, iar soția este medic, cei doi având o afacere prosperă în orașul Iernut.

Curtea de Apel București va judeca vineri cererea DIICOT de arestare a celor trei români care apar mascați în reportajul Sky News — Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics și Levente Pantics. Cei trei au fost reținuți joi noaptea, fiind acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false.

Aurelian Mihai Szanto a jucat rolul de intermediar între jurnaliștii britanici și presupușii traficanți de arme, iar Attila Csaba Pantics și Levente Pantics apar în materialul Sky News cu fețele acoperite. Ei descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.

Citeşte şi Un nou scandal Sky News, asemănător cu cel din România, a izbucnit în Rusia. Presa de la Moscova le dă însă peste nas britanicilor

"Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnaliștilor, prezentând ca veridice unele date și informații false. Astfel, a reieșit faptul că, la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pantics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul sau, Pantics Levente", arată DIICOT, potrivit Agerpres.

Procurorii mai spun că jurnaliștii britanici i-au oferit lui Aurelian Szanto suma de 2.000 de euro, pentru realizarea "investigației jurnalistice", din care acesta a oprit 1.000 euro, iar restul de 1.000 euro urma să fie împărțit între Attila Pantics și Levente Pantics.

Pentru realizarea reportajului, începând cu data de 29 iulie, pe aeroportul din Târgu Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de Szanto cu un autoturism închiriat special pentru această activitate. După ce au fost preluați, între jurnaliști și însoțitorii acestora s-au purtat discuții privind detaliile filmării, iar lui Aurelian Szanto i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de "traficanți de arme" să poarte cagule.

DIICOT a mai anunțat că, prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii vor proceda la citarea jurnaliștilor britanici de la Sky News în vederea audierii acestora.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8741
RON
28 Oct
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H