Jurnalistul român care a băut o bere cu prințul Philip: „M-am gândit că am făcut o gafă”

Jurnalistul Dorian Galbinski a povestit cum a ajuns să bea o bere cu prinţul Philip în timpul dineului oferit cu ocazia vizitei la Londra a preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

09 apr. 2021, 20:16
Jurnalistul român care a băut o bere cu prințul Philip: „M-am gândit că am făcut o gafă”
Jurnalistul român care a băut o bere cu prințul Philip: "M-am gândit că am făcut o gafă"

Jurnalistul român care a băut o bere cu prințul Philip a povestit cum l-a cunoscut pe Prinţul Philip. Este vorba despre Dorian Galbinski, cel mai longeviv membru al redacției române a BBC World Service.

Jurnalistul român care a băut o bere cu prințul Philip: „Mi s-a părut că este un om extraordinar”

Citeşte şi Prințul Philip alături de Regele Mihai, în România. Imagini de colecţie cu verii născuţi în acelaşi an

”Am avut privilegiul rar să-l cunosc personal și mi s-a părut că este un om extraordinar. Eram după dineul oficial, după toasturi, am ieșit pe un coridor să fumez o țigară, toată lumea era în jur cu pahare de șampanie în mână, dar eu nu aveam pentru că nu-mi plăcea șampania.

Prințul Philip s-a îndreptat spre mine și mi-a spus: “Dar nu beți nimic?”, iar eu i-am spus că nu-mi place șampania, la care el mi-a replicat foarte șăgalnic “Avem și alte băuturi. Ce-ați dori să beți?”, “Aș dori o bere”, am răspuns. Imediat m-am gândit că am făcut o gafă, toată lumea bea șampanie și eu vin ca la pub și cer o bere. Prințul Philip nici n-a clipit, a ridicat un deget, a venit imediat un valet a luat comanda – două beri, a adus două pahare înalte cu bere, prințul a luat unul, mi l-a oferit mie pe celălalt, a zis “Cheers!” – Noroc! și a băut cu mine de parcă era absolut normal.

Atunci am stat și m-am gândit, domnule, clasa își spune cuvântul, noblesse oblige, ce talent unic, să te facă să te simți bine, să nu dea deloc impresia că ai făcut o gafă sau că ai greșit”, a povestit Dorian Galbinski, potrivit RFI. 

Printul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri dimineaţă la Castelul Windsor, a anunţat Familia Regală într-un comunicat de presă.

„Cu profundă tristeţe Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Alteţea Sa regală a murit în această dimineaţă la Castelul Windsor. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care deplâng dispariţia sa. Alte anunţuri vor fi făcute la timpul potrivit”, a transmis Familia regală a Marii Britanii, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi Prinţul Philip, o viaţă tumultoasă, de la fuga din Corfu, la participarea în Al Doilea Război Mondial. Cum s-a cunoscut cu soţia sa, Regina Elisabeta a II-a