Justiţia din Botswana legiferează homosexualitatea

Publicat: Marţi, 11 Iunie 2019 15:24 // Actualizat: Marţi, 11 Iunie 2019 15:24 // Sursa: romaniatv.net

Înalta Curte din Botswana a hotărât marţi să scoată de sub incidenţă penală homosexualitatea, interzisă prin Codul Penal al ţării care datează din 1965, catalogat drept o ”relicvă din perioada victoriană” de către un judecător, relatează AFP.

Prevederile Codului Penal referitoare la relaţii între persoane de acelaşi sex ”sunt anulate”, a declarat judecătorul Michael Leburu. ”Justiţia ordonă ca legile să fie amendate”, a adăugat el, într-o sală de şedinţă plină, la Înalta Curte, la Gaborone.

Prevederile respective sunt ”relicve din perioada victoriană”, care ”nu mai sunt viabile”, a apreciat magistratul. Ele ”oprimă o minoritate” şi ”nu trec proba constituţionalităţii”, a adăugat el.

”Minorităţile nu trebuie să fie excluse şi ostracizate”, explică el în hotărârea sa, apreciind că ”incriminarea penală perpetuează strigmatizarea”. ”A venit timpul ca sexualitatea între persoane de acelaşi sex să fie dezincriminată” penal, a insistat magistratul, potrivit news.ro.

Înalta Curte s-a pronunţat asupra acestui subiect sensibil la plângerea unei persoane anonime, identificată prin iniţialele sale, L.M., din motive de securitate, care contesta Codul Penal.

Citeşte şi Papa Francisc: persoanele gay nu trebuie să facă parte din Biserica Catolică

”Orientarea sexuală este umană, nu este o chestiune de modă (...). Heterosexualii sunt autorizaţi să-şi exprime sexualitatea fără probleme, dar acelaşi lucru nu se aplică reclamantului”, continuă judecătorul Leburu.

”Negarea reclamantului a dreptului de a avea relaţii sexuale aşa cum doreşte el este discriminatorie”, a mai explicat judecătorul, apreciind că ”respectarea vieţii private este un drept uman fundamental”, potrivit news.ro.

Înalta Curte a Keniei a refuzat, luna trecută, să abroge legi care reprimă relaţiile homosexuale, spulberând astfel speranţe ale comunităţii de pe continent ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor şi persoanelor queer (LGBTQ).

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8024
RON
24 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H