Justiţia din Iran a decis o pedeapsă de tip „ochi pentru ochi” pentru o femeie. Ce făcuse aceasta

O femeie din Iran a fost condamnată la orbire, după ce a atacat cu acid şi a orbit o altă femeie. Sentinţa a fost pronunţată de Curtea Supremă a Iranului.

03 feb. 2017, 19:21
Justiţia din Iran a decis o pedeapsă  de tip „ochi pentru ochi” pentru o femeie. Ce făcuse aceasta

Vinovata va executa pedeapsa prin orbire, la fel cum a făcut şi ea cu victima ei, dar numai la un ochi. Sentinţa nu se opreşte însă aici, pentru că agresoarea trebuie să îi plătească victimei sale despăgubiri şi să execute o pedeapsă de 7 ani de închisoare, scrie presa locală.

Criminala,al cărei nume nu a fost dezvăluit, i-a aruncat acid în ochi victimei, „Sima”, în urmă cu 2 ani, orbind-o la ambii ochi, informează Reuters.

Activiştii pentru pace şi pentru Drepturile Omului au transmis mesaje victimei atacului cu acid, prin care o roagă pe aceasta să o ierte pe duşmanca ei şi să nu primească despăgubirile de la aceasta. De asemenea, Organizaţia Amnesty Internaţional a făcut apel la Guvernul iranian să anuleze pedeapsa vinovatei.

Citeşte şi Drama unui băieţel din China: S-a născut fără ochi, dar poate să simtă lumina

De la Revoluţia Islamică din 1979, legea iraniană Sharia a permis şi acordarea de despăgubiri materiale numite „qesas” victimei care a suferit atacuri corporale care au produs un handicap victimei, cu rezerva că sentinţa dată de instanţă poate fi refuzată de victimă sau de membrii familiei acesteia, aplicându-se în acest caz pedeapsa „ochi ochi pentru ochi”. 

Autorităţile iraniene au aprobat practica „qesas” din cauza înmulţirii cazurilor de atac cu acid în anii recenţi, însă pedepsele „ochi pentru ochi” sunt, totuşi, destul de rare.