Justiţia din Polonia acuză Statele Unite că împiedică anchetele despre ÎNCHISORILE secrete ale CIA

Statele Unite ignoră solicitarea Poloniei de a-i pune la dispoziție versiunea completă a raportului privind metodele de tortură practicate în închisorile secrete ale CIA, prezentat parțial în luna decembrie de Comisia de informații a Senatului american, au declarat vineri procurori polonezi citați de agenția Reuters, citată de Agerpres. 

12 iun. 2015, 16:41

Justiția poloneză acuză SUA că blochează investigația privind presupusele închisori secrete ale CIA
Justiția poloneză a cerut raportul complet întrucât apreciază că astfel ar putea fi clarificate acuzațiile că CIA ar fi torturat suspecții de terorism ai organizației al-Qaida într-o închisoare secretă despre care se crede că a existat într-o pădure din nordul Poloniei, într-o facilitate aparținând unui centru de instrucție al serviciilor secrete poloneze.

Conform unui document trimis Consiliului Europei, la care fac referire sursele judiciare citate de Reuters, în baza acordului bilateral dintre Polonia și SUA privind asistența juridică reciprocă, autoritățile de la Varșovia au înaintat celor americane șase cereri pentru a primi raportul integral. ‘Prima cerere a fost respinsă, iar la celelalte cinci nu s-a dat niciun răspuns’, se menționează în documentul ce mai precizează că oficiali polonezi s-au plâns la întâlnirile cu cei americani de lipsa de cooperare a SUA în această problemă, demersuri care la fel au rămas fără urmări. Chestiunea a fost sesizată inclusiv în timpul întâlnirii de pe 14 aprilie dintre un responsabil al MAE polonez și Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene, potrivit Agerpres.

Investigaţii separate

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a hotărât anul trecut în luna iulie că Polonia trebuie să plătească unui palestinian și unui saudit daune morale în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare, ca urmare a complicității autorităților de la Varșovia în reținerea și torturarea acestora de către serviciile secrete americane în respectiva închisoare secretă din nordul Poloniei în anii 2002-2003, înainte ca acești suspecți de terorism să fie transferați la baza de la Guantanamo, unde sunt deținuți și în prezent. Guvernul de la Varșovia a înaintat recurs, dar decizia CEDO a fost menținută, astfel că guvernul polonez a fost nevoit în final să se conformeze.

Citeşte şi Francezii caută să identifice persoane care ar putea avea profil de potenţiali TERORIŞTI

Procurorii polonezi au demarat la rândul lor în anul 2008 o investigație separată prin care încearcă să determine dacă responsabilii politici au încălcat legea prin autorizarea unor astfel de închisori secrete pe teritoriul Poloniei. Unii activiști în drepturile omului și avocați ai celor care susțin că au fost deținuți în aceste închisori afirmă că respectivii procurori dispun deja de suficiente dovezi și fără colaborarea Washingtonului, dar investigația trenează din cauza caracterului ei sensibil sub aspect politic, idee respinsă de procurori.

Cât despre poziția oficială a guvernului de la Varșovia, acesta a afirmat mereu că pe teritoriul Poloniei nu au existat închisori secrete ale CIA, iar dacă totuși au existat autoritățile poloneze nu au știut nimic. Însă fostul președinte Aleksander Kwasniewski a declarat în luna decembrie că a știut de un centru al CIA, dar a crezut că acolo nu sunt prizonieri, ci persoane care cooperau de bună voie cu serviciile secrete americane.