Justiţia europeană confirmă embargoul UE asupra produselor din focă

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a confirmat joi respingerea unui recurs depus de principala organizaţie inuită din Canada, care urmărea autorizarea comerţului de produse derivate din focă în Europa.

03 oct. 2013, 15:07
Justiţia europeană confirmă embargoul UE asupra produselor din focă

Această decizie a Curţii ar trebui să închidă definitiv lupta judiciară începută în 2009 pe lângă instanţele UE de vânătorii de focă din Canada, Groenlanda şi Norvegia, potrivit Agerpres.

Curtea, cu sediul la Luxemburg, a confirmat o decizie a Tribunalului UE luată în septembrie 2011, care a considerat inadmisibil recursul principalei organizaţii inuite din Canada, Inuit Tapiriit Kanatami (ITK). În aprilie, în cadrul unei alte proceduri, Tribunalul UE a validat moratoriul european asupra produselor derivate din focă şi a respins solicitarea ITK.

Din 2009, Uniunea Europeană interzice comerţul de produse derivate din focă, cu excepţia vânzării „în scopuri non-lucrative” de produse provenite din vânătoarea tradiţională practicată de inuiţi.

Inuiţii nu au fost mulţumiţi de această excepţie şi şi-au dorit ca interdicţia privind comerţul de produse de focă să fie pur şi simplu abolită. Potrivit ITK, embargoul european va determina pe termen lung dispariţia pieţei de produse de focă. Preţul pielii de focă a scăzut după introducerea interdicţiei europene, în pofida excepţiei oferite inuiţilor.

UE consideră că metodele de vânătoare folosite sunt barbare, în special utilizarea aşa-numitului „hakapik”, un fel de bâtă cu un vârf de metal folosit pentru a asoma focile înainte de a fi măcelărite. Potrivit criticilor, uneori se întâmplă ca pinipedele să fie măcelărite când încă sunt conştiente.

Canada şi Norvegia, care omoară în fiecare an zeci de mii de foci, afirmă că vânătoarea se face fără cruzime.

Diferendul între UE, de o parte, şi Canada şi Norvegia, de cealaltă parte, este de acum în mâinile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva. Potrivit Canadei şi Norvegiei, interdicţia europeană reprezintă o discriminare comercială deoarece nu afectează produsele pe bază de focă din ţări membre ale UE precum Suedia şi Finlanda. UE a respins acest argument spunând că aceste ţări nu folosesc aceleaşi metode de abataj.

OMC ar urma să ia o decizie asupra acestui conflict în câteva luni. Organizaţia poate impune amenzi extrem de dure împotriva membrilor săi care nu respectă deciziile sale.