Justiţia olandeză cere guvernului ridicarea imediată a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Executivul e acuzat că a abuzat de o lege a urgenţei

Un tribunal din Haga a stabilit că ”interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este o încălcare profundă a libertăţii de mişcare şi vieţii private”, care necesită ”un proces decizional foarte minuţios” şi decide că Guvernul olandez este necesar să-i pună capăt.

16 feb. 2021, 17:32
Justiţia olandeză cere guvernului ridicarea imediată a interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Executivul e acuzat că a abuzat de o lege a urgenţei

Cazul a fost adus în faţa justiţiei de către un gup care protestează faţă de instaurarea interdicţiei de circulaţie pe timp de noapte. Guvernul olandez a anunţat la începutul lui februarie că prelungeşte interdicţia circulaţiei pe timpul nopţii, în vigoare de la 23 ianuarie, între orele locale 21.00 şi 4.30, până la data de 2 martie. Această interdicţie – prima impusă în Olanda de la al Doilea Război Mondial – a condus, imediat după impunerea sa, la cele mai grave revolte din ţară din ultimele decenii.

Legea specială în baza căreia Guvernul a impus interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este prevăzută în ”circumstanţe foarte urgente şi excepţionale”, subliniază marţi tribunalul. Un judecător din prima instanţă a stabilit că ”impunerea interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii nu implică necesitatea unei anumite urgenţe” în folosirea acestei legi, în contextul în care o eventuală recurgere la această măsură a fost discutată în numeroase rânduri, înainte de a fi impusă.

Citeşte şi Olanda prelungeşte restricţiile anti-Covid până pe 2 martie. Oamenii au voie să primească maxim un invitat, zilnic

Guvernul olandez nu a reacţionat imediat. Potrivit Reuters, care citează un purtător de cuvânt al tribunalului, un eventual apel nu va suspenda hotărârea primei instanţe.

Guvernul olandez, acuzat de faptul că a abuzat de o lege a urgenţei, a făcut imediat apel împotriva hotărârii. ”Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii are la bază o lege pentru cazuri de urgenţă extremă, precum ruperea unui dig, iar Guvernul nu a putut consulta în prealabil Parlamentul, pentru a redacta o lege”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Gert-Mark Smelt.

Instanţa este conştientă că există o pandemie, că există o mutaţie a virusului şi o presune importantă asupa serviciilor de seănătate, că este o peroadă de mare îngrijorare şi de deicizii dificile. Însă o măsură drastică precum o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii trebuie să aibă la bază o lege sănătoasă”, a subliniat ea.

Această interdicţie a fost aprobată de omajoritate a deputaţilor olandezi, însă nu a fost supusă votului în Senat. Introducerea legii în Senat, luna trecută, a declanşat revolte fără prevedent într-o ţară în care nu s-a mai impus o astfel de măsură de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi Protestele continuă în Olanda. Incendii şi violenţe în mai multe oraşe din ţară