Justiţia României, dezbătută la Strasbourg. Tudorel Toader, invitat pentru a răspunde la întrebări despre statul de drept

Parlamentul European dezbate miercuri situaţia Statului de Drept şi reforma sistemului judiciar din România. În acest context, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut marţi, la Strasbourg, o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

06 feb. 2018, 09:05
Justiţia României, dezbătută la Strasbourg. Tudorel Toader, invitat pentru a răspunde la întrebări despre statul de drept

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, s-a întâlnit marţi, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, printre temele discutate fiind parcursul şi stadiul actual al legilor justiţiei, precum şi modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Potrivit unui comunicat al MJ, o altă temă abordată în cadrul întrevederii se referă la ultima decizie a Curţii Constituţionale privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.

„Privitor la legile justiţiei, ministrul Justiţiei a prezentat stadiul actual şi etapele parcurse cu privire la cele trei proiecte de acte normative, legile adoptate şi soluţiile legislative constatate ca fiind neconstituţionale. În ceea ce priveşte Codul penal şi Codul de procedură penală, ministrul Justiţiei a prezentat modificările constând în transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale şi a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi modificările pentru punerea în acord a dispoziţiilor din coduri cu Decizii ale Curţii Constituţionale a României”, precizează MJ.

De asemenea, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, Tudorel Toader a menţionat faptul că legea a fost adoptată pentru punerea în acord a dispoziţiilor legale cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie, se mai arată în comunicatul citat.

_________

Deşi întâlnirea era programată să dureze 30 de minute, cei doi oficiali au discutat timp de 70 de minute, după cum a confirmat ministrul Tudorel Toader pentru AGERPRES.

Miercuri, 7 februarie, în Parlamentul European de la Strasbourg are loc o dezbatere în privința statului de drept și reforma sistemului judiciar din România. Ministrul Tudorel Toader este deja la Strasbourg. 

Reprezentanți ai tuturor partidelor europene vor putea să ia cuvântul și vor putea să atragă atenția asupra unor elemente pe care ei le consideră importante. 

Nu se știe dacă va exista o rezoluție a Parlamentului European sau va fi doar o dezbatere. Având în vedere că vor exista luări de cuvânt din partea europarlamentarilor, cel mai probabil ministrul Justiției, Tudorel Toader va avea un discurs și va răspunde întrebărilor din Parlamentul European.

Tudorel Toader are întâlniri și discuții cu reprezentanți europeni chiar de astăzi, urmând ca în cursul zilei să fie puse la punct și ultimele detalii cu privire la acțiunea de mâine.

Este de așteptat ca dezbaterea să răspundă întrebărilor mai multor state UE care și-au exprimat îngrijorarea chiar și prin scrisori deschise prin reprezentanții misiunilor diplomatice de la Bucuresți, în privința modificărilor legilor Justiției.