Kamala Harris, vizită istorică la Bucureşti. Klaus Iohannis: „NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României. Fiecare cetăţean al României poate să fie liniştit” UPDATE

Vicepreşedintele SUA Kamala Harris a ajuns vineri, la Bucureşti, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. După o scurtă întrevedere tete-a-tete cu preşedintele Klaus Iohannis, la discuţie s-a alăturat şi premierul Nicolae Ciucă.

11 mart. 2022, 15:30

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis după discuţiile cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris, la Palatul Cotroceni.

„Ma bucur sa am ocazia sa o primesc pe excelenta sa Kamala Harris. Iii multumesc pentru prezenta sa in aceste momente de cumpana. Vizita dumneavoastra reflecta o data in plus profunzimea si soliditatea aliantei SUA cu partenerii de pe frontul estic. Dialogul continuu si coordonarea stransa a avut o contributie esentiala la raspunsul ferm la actiunile Rusiei. Doamna vicepresedinte a confirmat acordul deplin pentru garantarea acordului 5 al acortdului de la Washington. NATO va actiona fara ezitare pentru apararea oricarui stat aliat, evident, inclusiv a Romaniei.

Doamna Harris a reconfirmat angajamentul deplin al SUA pentru articolul 5 din tratatul NATO. Acest articol cuprinde esența și spiitul NATO și garantează că oricen încercare de a afecta securitatea unui stata NATO va primi răspuns prompt și decisiv al întregii Alianțe.

E un scenariu pe care toți dorim să îl evităm. Dar noi, ca aliați, nu vom ceda nici un milimetru în privința respectării angajamentelor care ne leagă. Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, cele mai tari din istoria noastră, datorită cărora fiecare cetățeam român poate fi liniștit. Am mulțumit pentru consolidarea prezenței militare aliate în România și am discutat despre creșterea prezenței militare americane în România pe termen lung

Am transmis că România înțelege că securitatea începe acasă. Am luat decizia de a crește cheltuielile pentru apărare la 2.5% din PIB. Am evaluat imlicațiile pe termen lung ale inavziei în Ucraina. Am stabilit să cooperăm pentru a continua eforturile de consolidare a posturii defensive a flancului sudic al NATO. Am subliniat că e necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO din România

România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezneță puternică cât mai curând posibil.

Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucraineni. Am decis operaționalizaea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru. Am discutat despre sprijinul pe care trebuie să îl dăm Republicii Moldova, cu un număr mare de refugiați.

Am analizat împreună și perspectivele securității energetice. Am fost de acord că această criză e o oportunitate istorică pentru a trece la o adevărată independență energetică europeană față de gazul rusesc.

Am lansat în marja COP 26 de la Glasgow proiectul comun România – SUA, proiectul de reactoare nucleare modulare mici, am convenit să continuăm proiectul.

România și-a adus contribuția prin promovarea formatului București 9, care a fost foarte eficient în contextul acesta. Aniversăm şi 25 de ani de la parteneriatul nostru strategic, care se află acum la cel mai înalt nivel din istorie. Am discutat să continuăm aprofundarea tuturor dimensiunilor parteneriatului strategic, de la cea economică până la consolidarea cooperării științifice.

Am discutat chestiunea Visa Waiver (n.r. renunţarea la vizele pentru intrarea în SUA a cetăţenilor români) pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie.”, a spus Klaus Iohannis.

Kamala Harris a venit la Bucureşti. La aeroport, vicepreşedintele SUA a fost întâmpinat de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, de Ambasadorul României la Washington Andrei Muraru. De la aeroport, vicepreşedintele SUA Kamala Harris a plecat spre Palatul Cotroceni.

La ora 14, Kamala Harris a fost întâmpinată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ceremonia primirii oficiale a avut loc pe Platoul de ceremonii Marinescu, unde au fost şi prezenţi premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Ion Oprişor.

Au fost intonate imnurile oficiale ale SUA şi României.

Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat pentru vizita efectuată de Kamala Harris la Bucureşti.

Kamala Harris a ajuns în România. Programul întâlnirilor cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă

Conform programului anunţat de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele SUA Kamala Harris au avut programată o rundă de discuţii tête-à-tête, urmate de consultări oficiale.

La discuţii a participat ulterior şi premierul Nicolae Ciucă.

 

La ora 15:30, preşedintele României şi vicepreşedintele SUA vor face declaraţii de presă comune.

Atenție șoferi! Vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris în România bagă autoritățile în alertă! Convoiul oficial va fi uriaș!

Întrevederea celor doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.

Vizita vicepreşedintelui SUA are loc şi în contextul împlinirii, în acest an, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral, moment aniversar relevant pentru a stimula aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic, pe toate dimensiunile sale.

Kamala Harris, avertisment dur transmis Rusiei: Vor fi consecinţe severe, sancţiuni pe care le-am discutat!

Vicepreşedintele SUA a ajuns în România după o vizită în Polonia, în timpul căreia a lăudat poporul polonez pentru că a primit peste un milion de refugaţi de la invadarea Ucranei de către Rusia. Harris a făcut aceste declaraţii în cadrul unei întâlniri cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, la câteva ore după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat un buget care prevede ajutoare importante destinate Ucrainei şi aliaţilor europeni din NATO. Vicepreşedintele american s-a întâlnit şi cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.