Kazahstanul face noi paşi spre transformarea democratică

Alegerile anticipate pentru Mazhilis (camera inferioară) a Parlamentului Kazahstanului sunt programate pentru 19 martie 2023, cu realegerea deputaților de Maslikhat (administrația locală) la toate nivelurile.

23 feb. 2023, 17:20
Kazahstanul face noi paşi spre transformarea democratică

Alegerile anticipate pentru Mazhilis (camera inferioară) a Parlamentului Kazahstanului sunt programate pentru 19 martie 2023, cu realegerea deputaților de Maslikhat (administrația locală) la toate nivelurile.

Inițiativa de dizolvare anticipată a Parlamentului a fost propusă de președintele Tokayev ca o continuare a reformelor menite să sporească concurența, pluralismul și reprezentativitatea. Anul trecut, în discursul său privind starea națiunii din septembrie 2022, președintele a propus organizarea alegerilor pentru Mazhilis și Maslikhat în prima jumătate a anului 2023.

În anii de independență ai Kazahstanului, candidații și partidele politice nu au avut niciodată atât de mult timp pentru a se pregăti pentru o campanie electorală. Kazahstanul se îndreaptă către reguli noi, mai echitabile și competitive pentru formarea organului reprezentativ suprem al poporului.

Kazahstan lansează Forumul Internaţional de la Astana, în contextul global al problemelor provocate de modificările climatice, penuria de hrană sau securitatea energetică
Acum, 70% dintre deputații Mazhilis-ului vor fi aleși pe liste de partid, iar 30% în circumscripții uninominale. Alegerile pentru Maslikhat-ele din regiunile și orașele de importanță națională se vor desfășura, de asemenea, conform sistemului electoral mixt, în proporție de 50/50. Iar la alegerile pentru Maslikhat-ele din districtele și orașele cu semnificație regională, cetățenii vor vota doar pentru candidații din circumscripțiile uninominale.

Ca parte a implementării reformei constituționale, procedura de înregistrare a partidelor politice a fost, de asemenea, simplificată semnificativ. În special, pragul de înregistrare a fost redus de patru ori, de la 20.000 la 5.000 de membri. Numărul minim de reprezentanți regionali de partid a fost redus de la 600 la 200 de persoane. Ca urmare, mai multe partide politice noi au fost înregistrate în Kazahstan, pentru prima dată după mult timp.

Nurbakh Rustemov, Ambasadorul Kazahstanului în România, despre reforma sistemului politic din țara sa: ”Kazahstanul a evoluat în mod constant și nu intenționăm să ne oprim”
Un pas important în democratizarea țării a fost reducerea pragului de intrare a partidelor în Mazhilis de la 7% la 5%. O altă inițiativă importantă pentru asigurarea incluziunii în procesul electoral a fost stabilirea la nivel legislativ a unei cote de 30% pentru femei, tineri și persoane cu nevoi speciale în repartizarea mandatelor de deputați.

Este foarte important ca mai multe partide politice să fie reprezentate în camera inferioară a Parlamentului, mai ales în ceea ce privește reprezentarea populației. Aceasta înseamnă că Parlamentul are nevoie de forțe și idei noi. În acest context, analiștii politici notează că această campanie electorală va fi activă, intensă și că partidele politice vor veni cu propuneri interesante.

Noul model de formare a Mazhilis-ului și Maslikhat-elor va proteja pe deplin interesele alegătorilor atât la nivel național, cât și la nivel regional și va asigura o gamă largă de opinii în cadrul organelor reprezentative ale puterii de stat.

În Kazahstan există șapte partide politice, iar două dintre ele, Baitak și Respublika, au fost înregistrate după simplificarea procedurilor de înregistrare a partidelor. Pe 19 martie, cetățenii Kazahstanului se vor prezenta la urne pentru a vota în cadrul alegerilor pentru Mazhilis, camera inferioară a Parlamentului Kazahstanului, și pentru Maslikhate, organisme reprezentative locale. Cu 283 de candidați pe liste de partid și 435 de candidați din circumscripțiile uninominale, cursa pentru Mazhilis va fi acerbă.