Kelemen Hunor, despre aderarea României la Schengen: Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect pentru că vin alegerile

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, despre aderarea României la Schengen, că dacă nu intrăm în zona de liberă circulație în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect fiindcă vin alegerile și Comisia Europeană nu se mai ocupă.

17 ian. 2023, 23:44
Kelemen Hunor, despre aderarea României la Schengen: Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect pentru că vin alegerile

Kelemen Hunor și-a exprimat părerea că a fost „o decizie mizerabilă, dar degeaba cauţi vinovaţi în România” și a spus că România a gestionat bine acest dosar în 2022.

Întrebat ce șanse mai are România să adere la spațiul Schengen în acest an, Kelemen Hunor a declarat: „E greu de spus. Eu sper că da, dar e greu de dat un termen. Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia (Europeană) are treabă, nu se va mai ocupa. Comisia care vine după alegerile europarlamentare se va aşeza undeva în septembrie, octombrie 2024, până când lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal trece anul 2024”.

Șeful UDMR a mai adăugat că vrea să creadă că „dacă nu vom reuşi să închidem sub preşedinţia suedeză, sub preşedinţia spaniolă se poate închide”. „Au şi austriecii nevoie de un pic de timp, au alegerile în ianuarie, acum, şi după aceea politic lucrurile se vor aşeza”, a mai spus el.

Întrebat pe cine aruncă vina pentru eșecul Schengen, Hunor  a declarat: „Nu avea cum să prevadă nimeni această schimbare, nici din România nici din statele membre. Noi când am aflat chestia asta am aflat de la colegii noştri din Austria, că avem acolo prieteni, suntem în aceeaşi familie politică. Ne-au zis, vedeţi că se schimbă brutal ceva la noi, au văzut sondajele, cancelarul a luat o decizie, în cerc restrâns. Dar asta noi am aflat când s-a luat decizia. (..) Toată Comisia a fost susprinsă, toate statele membre şi supărarea a venit şi de aici”.

Neacceptarea României în spațiul Schengen a fost o decizie politică, a mai spus Kelemen Hunor. „Eu în continuare cred că a fost o decizie mizerabilă, dar degeaba cauţi vinovaţi în România, pentru că toată lumea este luată sub surprindere”.

„De schimbat nu mai putea schimba nimic. Sunt convins, deşi nu am fost implicat, am avut multe discuţii cu colegii din diferite state membre şi eu cred că România a gestionat bine acest dosar în 2022”, a mai adăugat șeful UDMR.