Kelemen Hunor, despre condamnarea deputatului Mate Andras Levente: Sentinţa este deosebit de bizară

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) îşi exprimă neînţelegerea faţă de condamnarea la şase luni de închisoare cu suspendare primită de deputatul Mate Andras Levente, apreciind sentinţa drept 'deosebit de bizară'.

01 iul. 2014, 13:39
Kelemen Hunor, despre condamnarea deputatului Mate Andras Levente: Sentinţa este deosebit de bizară

‘UDMR nu înţelege de ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare pe Mate Andras Levente, deputat de Cluj, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor. Cu toate că această sentinţă nu este definitivă, noi o considerăm deosebit de bizară, conştienţi de faptul că, în acest caz, a fost luată deja o decizie a autorităţilor judiciare, şi anume neînceperea urmăririi penale’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR şi citat de Agerpres.

UDMR şi exprimă convingerea că Mate Andras Levente ‘nu a încălcat nicio normă juridică în vigoare’.

‘Avem încredere că deciziile Justiţiei sunt luate în conformitate cu reglementările juridice şi constituţionale şi în spiritul deciziilor Curţii Constituţionale cu privire la interpretarea corectă a normelor care reglementează incompatibilitatea, conflictul de interese şi statutul demnitarilor publici’, afirmă sursa citată.

În comunicat se menţionează că ‘Uniunea este solidară cu Mate Andras Levente, un politician care de mulţi ani de zile îşi duce activitatea în interesul comunităţii’.

‘UDMR aşteaptă decizia finală a Înaltei Curţi în acest caz. Până atunci, considerăm că acest coleg al nostru beneficiază de prezumţia de nevinovăţie’, se mai arată în comunicatul Uniunii.

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat de Înalta Curte la şase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, el fiind acuzat de procurorii Parchetului General că şi-a angajat ilegal soţia în biroul parlamentar.

Iniţial, procurorii pronunţaseră o soluţie de neîncepere a urmăririi penale în acest caz, însă dosarul a fost redeschis ca urmare a unei decizii a fostului prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar.

Decizia nu este definitivă.