Kelemen Hunor, despre demisia din vară: Sunt în Guvern pentru că preşedintele Băsescu nu a semnat demisia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că se află încă în Guvern pentru că preşedintele Băsescu nu i-a semnat, până în acest moment, demisia.

29 sept. 2014, 13:43
Kelemen Hunor, despre demisia din vară: Sunt în Guvern pentru că preşedintele Băsescu nu a semnat demisia

Este la el (la preşedintele Traian Băsescu-n.r.) demisia mea, nu am retras această demisie, nu l-am sunat pe domnul preşedinte să semneze sau să nu semneze acest decret. Deci, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Dacă astăzi semnează sau mâine, eu am plecat din Guvern’, a susţinut Kelemen Hunor, la încheierea unei dezbateri organizate de UDMR, în contextul alegerilor prezidenţiale, scrie Agerpres.

Acesta a adăugat că, în cazul în care preşedintele va semna demisia sa, atunci interimatul de la Ministerul Culturii va fi preluat de către un alt membru al Guvernului, pentru maximum 45 de zile.

Cât priveşte faptul că UDMR rămâne la guvernare, deşi PSD-ul nu susţine proiectul de autonomie, Kelemen Hunor a spus că nu a cerut susţinerea partidelor din arcul guvernamental.

Dar, trebuie să vă spun că nu am cerut susţinerea din PPE, a domnului Blaga, a domnului Iohannis, sau a doamnei Udrea, fiindcă eu consider că este mult mai important ceea ce încercăm să facem noi împreună, să discutăm cu societatea românească, cu sfera specialiştilor, cu formatorii de opinie, decât să merg în campania electorală a domnului Iohannis şi să-l încurc, sau să mă duc la doamna Elena (Udrea – n.r.) şi să o încurc, sau la domnul Ponta şi să-l încurc şi pe el’, a arătat Hunor.

Precizarea de luni a liderului UDMR a survenit unei întrebări privind rămânerea sa în guvernul actual, deşi şi-a dat demisia, dar şi a UDMR.

AVERILE CANDIDAŢILOR. Cum a ajuns Kelemen Hunor în 10 ani de la nimic la o avere de invidiat

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi-a anunţat demisia din funcţiile deţinute în Guvern, de ministru al Culturii şi vicepremier, în data de 11 iulie, la Cluj-Napoca, la finalul unei reuniuni a Consiliului Permanent al UDMR.

Acea reuniune a UDMR a fost determinată de situaţia creată după ce Guvernul român, prin Ministerul de Externe, a susţinut poziţia Comisiei Europene referitoare la Iniţiativele cetăţeneşti ‘Minority SafePack’, potrivit căreia Uniunea Europeană nu are competenţe atribuite în baza dispoziţiilor tratatelor fundamentale, iar drepturile minorităţilor sunt reglementate de legislaţia naţională.

Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care şi Kelemen Hunor, au contestat respingerea iniţiativei privind protecţia minorităţilor naţionale, în schimb Guvernul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia Comisiei Europene, iar drept urmare conducerea UDMR a lansat varianta ieşirii de la guvernare.

Vineri, 1 august, Kelemen Hunor a explicat că şi-a depus demisia încă de luni (pe 28 iulie-n.r.) şi că nu părăseşte Executivul din vina prim-ministrului.

‘Nu e timp de răzgândire. Eu luni dimineaţă, aşa cum am anunţat, mi-am dat demisia şi am făcut şi propunerea pentru doamna Biro (Rozalia Biro – n.r.) să fie numită la Ministerul Culturii în funcţia de ministru şi vicepremier. Am înţeles că astăzi dimineaţă au fost transmise către Cotroceni aceste propuneri şi, sigur, urmează să ia o decizie preşedintele Băsescu. Pentru răzgândire nu avem condiţiile asigurate. (…) Nu din cauza premierului mi-am dat demisia, ştiţi foarte bine’, a spus liderul UDMR.

UDMR a propus-o pentru portofoliul Culturii pe Rozalia Biro, însă nominalizarea a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu.

Ulterior acestui moment, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, pe 8 septembrie, că Uniunea se află în căutarea unui viitor ministru al Culturii şi vicepremier şi că nu poate renunţa la demisia sa din cele două funcţii.

‘Nu am făcut o altă propunere după refuzul preşedintelui de a o desemna pe doamna Biro. Nu mi-am retras demisia. Când vom avea o nouă nominalizare, atunci veţi afla. Nu pot să renunţ la demisie şi nici nu am renunţat. Nu îmi retrag demisia. Pentru că este o funcţie care conţine dincolo de ministrul Culturii şi cea de vicepremier, trebuie să ai şi greutatea politică pentru a discuta cu partenerii de coaliţie, cu preşedinţii de partid. Nominalizarea noastră nu a fost acceptată de preşedinte. Au mai fost câteva propuneri doar în interiorul UDMR. Nu au acceptat, deci în acest moment suntem în căutarea unui ministru şi vicepremier. Dacă nu ar fi vorba de vicepremier, nu ar fi o problemă neapărat’, a afirmat Kelemen, la Parlament.

Şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, explica pe 5 septembrie, la Târgu Mureş, că liderul Uniunii, Kelemen Hunor, va conduce Ministerul Culturii până când preşedintele statului îi va semna demisia.

‘Aşteptăm deocamdată, este o situaţie în care, constituţional vorbind, până când nu semnează preşedintele această demisie a domnului Kelemen Hunor, el poate conduce frâiele ministerului. După această decizie, în 45 de zile poate fi numit un alt ministru ca să asigure interimatul şi după alte 45 de zile se impune o numire. Asta nu înseamnă că nu poţi să o faci mai repede. Deocamdată suntem în faza în care domnul Kelemen Hunor este acolo pentru că nu a fost semnată demisia lui de către preşedinte’, a spus Borbely.

Acesta a evitat să răspundă, la acel moment, la întrebarea referitoare la o altă nominalizare a UDMR pentru funcţia de vicepremier şi cea de ministru al Culturii, după respingerea de către preşedintele statului a propunerii care o viza pe Rozalia Biro, preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali.