Kelemen Hunor dinamitează bugetarii de lux care cumulează pensia cu salariul. „Nu este moral să ieși la pensie la 50 de ani, să ai o pensie de 50 de mii de lei și să te reangajezi la stat”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că e necesar ca subiectul cumulării pensiei cu salariul să fie clarificat. Preşedintele UDMR consideră că "nu este moral să ieși la pensie la 50 de ani, să ai o pensie de 50 de mii de lei și să te reangajezi la stat tot pentru 10-12 mii de lei".

09 mart. 2021, 15:40
Kelemen Hunor dinamitează bugetarii de lux care cumulează pensia cu salariul. „Nu este moral să ieși la pensie la 50 de ani, să ai o pensie de 50 de mii de lei și să te reangajezi la stat”

Kelemen Hunor dinamitează bugetarii de lux care cumulează pensia cu salariul. Vicepremierul a explicat că dreptul de a munci este garantat de Constituţie, însă e nevoie ca subiectul cumulării pensiei cu salariul trebuie tranşat de coaliţia de guvernare.

„Din punctul meu de vedere, ar trebui ridicată vârsta de pensionare pentru cei care se pensionează 48 de ani, 50 de ani. Stres au și profesorii și nu se pensionează. Stres au și cei din sistemul de sănătate și nu se pensionează. De aceea, o primă măsura ar fi să ne gândim la o creștere a vârstei de pensionare în acele sectoare unde astăzi pensionarea se face la o vârstă foarte tânără și mai ai o activitate de 15-20 de ani pentru unii. A doua idee, nu putem îngrădi dreptul de a munci. Este un drept constituțional, dar se poate spune: domnule, ai ieșit la pensie, te angajezi la stat, dar nu iei pensia până când nu ajungi la vârsta de pensionare. (…)

Nu este moral să ieși la pensie la 50 de ani, să ai o pensie de 50 de mii de lei și să te reangajezi la stat tot pentru 10-12 mii de lei. Aceste lucruri trebuie clarificate. Eu nu am văzut proiectul”, a spus Kelemen Hunor, la Antena3.

Citeşte şi: Proiect de interzicere a cumulării pensiei cu salariul. Raluca Turcan: Va fi prezentat zilele următoare

De asemenea, vicepremierul a vorbit despre restructurările care vor avea loc în sistemul public. Liderul UDMR spune că vor fi reforme în toate segmentele importante, dar nu la nivelul celor din anul 2010.

„Vor fi reforme în toate segmentele importante și în unele zone vor fi restructurări de a reduce și numărul de personal. De exemplu, situația din Primăria Generală, primarul deja a început o reformă. Noi am lansat în dezbatere publică desființarea inspectoratelor de stat în construcții, cele regionale. Nu e nevoie de dublarea celor județene la nivel regional. Astfel de situații vor apărea în toate domeniile, dar asta nu înseamnă că vor fi disponibilizări generale cum au fost în 2010 când era criza economică globală.

Reforme și restructurări vor fi, iar acest lucru va însemna și o schimbare de perspectivă în ceea ce privește numărul de angajați. În Educație sunt foarte multe posturi libere, în Sănătate ai nevoie și e necesar un personal“, a precizat Hunor.

Citeşte şi: Kelemen Hunor anunţă restructurări în sistemul public: Se va întâmpla în toate segmentele importante!