Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei: „Preşedintele să fie ales de Parlament. Două CSM, unul pentru judecători, unul pentru procurori”

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a pus pentru prima dată în spaţiul public problema modificării Constituţiei, în contextul formării unei alianţe pentru guvernare cu PNL şi PSD.
George Russo
10 nov. 2021, 11:54
Kelemen Hunor explică ce se doreşte prin modificarea Constituţiei:

Kelemen Hunor a explicat că o largă majoritate, cum ar fi aceea formată din PNL, PSD şi UDMR, de aproape 70%, trebuie folosită şi pentru a aduce unele modificări legii fundamentale, care în alte condiţii este foarte greu de schimbat.

„Noi avem un sistem constitutional bine gandit, dar am vazut ca nu suntem nici prezidential, nici parlamentar. Sistemul prezidential este in SUA, in Franta, Romania este nu stiu unde, iar marea majoritate a statelor din UE sunt parlamentare. Asta inseamna ca presedintele este ales de Parlament. Poate avea aceleasi atributii, poate i se dau mai multe, sau mai putine, nu asta e important. Noi din 90 sustinem republica parlamentara, am sustinut si in 2003, cand s-a revizuit Constitutia. Noi credem ca Parlamentul si Executivul trebuie sa aiba putere multa, iar presedintele sa fie un mediator eficient.

Ideea este sa fie ales de Parlament, nu trebuie neaparat negocieri, poate un partid are 50 plus 1. Asta inseamna si o mobilizare mult mai buna la alegeri.

In discutii nu mi s-a parut ca celelalte partide ar fi impotriva. Daca vrem reforme pe termen lung, trebuie si una constitutionala si atunci trebuie sa stabilim cele 2-3 teme mari, pentru ca mai multe e greu. Nu m-au rugat cei din PNL si PSD sa fac anuntul ca vrem revizuirea.

Eu cred ca Senatul trebuie ales pe alta logica si cu atributii mult diferite, pentru ca toate proiectele de legi se plimba prin ambele camere. Eu cred ca ar trebui sa aiba atributii in controlul altor institutii, politica externa.

Constitutia nu se poate schimba fara referendum. Nu permite Constitutia sa aschimbam forma statala in monarhie constitutionala.”, a spus Kelemen Hunor la Digi 24.

Kelemen Hunor: „Am încercat o completare a articolului 1 din Constituţie, pentru că e interzisă schimbarea sintagmei stat naţional”

Preşedintele UDMR a precizat şi care sunt modificările care crede că ar trebui aduse legilor justiţiei, un alt punct firbinte în negocierile dintre cele trei partide privind programul de guvernare.

„Cred ca trebuie sa avem cate un CSM pentru judecatori si pentru procurori, pentru ca nu sunt parteneri, sunt meserii diferite. Asa ar deveni mai independenti, mai liberi. E aceste chestiuni am spus ca trebuie analizate, dar probabil altii vor veni si cu alte propuneri. Asa vad eu, in conditiile unei majoritati de aproape 70%, care poate amenda Constitutia. Trebuie sa ai acest deziderat, altfel… „, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a explicat că nu caută neapărat avantaje pentru comunitatea maghiară şi că orice modificare a Constituţiei trebuie făcută cu mare atenţie, pentru că în caz contrar nu trece de Curtea Constituţională.

„In 2013 am mers pe o completare a articolului 1, pentru ca este interzis sa schimbi sintagma de „stat national”. Atunci am incercat adaugarea ca statul roman recunoaste rolul comunitatilor etnice in formarea statului roman. Dar nu a trecut de CCR si atunci nu mai revenim, pentru ca nu trece de CCR. Daca mergi de doua ori sa te lovesti de acelasi perete, ceva e stricat la etaj. De aceea nu incercam o alta Constitutie, ci doar cateva ajustari.”, a adăugat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Eu nu cred că mă va desemna domnul preşedinte premier, deci pot sta liniştit”

Kelemen Hunor a vorbit şi despre posibilitatea guvernării prin rotaţie şi despre variantele de propuneri de premier din partea celor trei partide.

„Este o soluție, nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă pe PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor și să fie președintele partidului. S-a pus propunerea să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni.

Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului. Se poate guverna și cu un premier independent dar va fi foarte greu. Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului.

Niciun partid nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului. Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fie destul de relaxat. În interioul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede.”, spune preşedintele UDMR.

Citeşte şi: PNL pune condiţii PSD-ului: nu-l vrea în Guvern pe Grindeanu, pentru că a dat celebra Ordonanţă 13

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”