Kelemen Hunor îl susţine pe primarul cercetat de DNA Antal Arpad: Aş dori ca domnul primar să meargă mai departe

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Sfântu Gheorghe, că, din punct de vedere legal, nu există nicio interdicţie care l-ar putea împiedica pe primarul Antal Arpad, aflat sub control judiciar, să candideze pentru un nou mandat.

17 apr. 2016, 17:01
Kelemen Hunor îl susţine pe primarul cercetat de DNA Antal Arpad: Aş dori ca domnul primar să meargă mai departe

”Eu încă sunt optimist. Situaţia domnului primar Antal, din punct de vedere juridic, nu l-ar împiedica să candideze şi, oricum, decizia procurorilor (…) deja a fost contestată, încă nu ştim care este decizia judecătorilor. În orice caz, eu aş dori ca domnul primar să meargă mai departe, fiindcă din punct de vedere legal nu există nicio interdicţie şi aşa cum am văzut şi susţinerea celor din oraş e extrem de puternică şi foarte substanţială. Eu sunt convins că, dacă el nu iese din casă până în 5 iunie, tot cu 90% va fi ales în acest oraş şi oraşul ar merita să fie condus în continuare de acest primar, fiindcă se vede ce s-a întâmplat în opt ani, se vede exact de unde a plecat şi unde a ajuns”, a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Primarul Antal Arpad a declarat duminică că i-au fost prelungite vineri controlul judiciar cu încă 60 de zile, precum şi interdicţia de a-şi exercita funcţia în această perioadă, decizie pe care a contestat-o.

”Am sperat din tot sufletul ca această interdicţie să nu fie prelungită. Practic, în cele 60 de zile, nu am fost niciodată chemat şi audiat de DNA, cu excepţia zilei de vineri, când mi s-a adus la cunoştinţă că se prelungeşte controlul judiciar. (…) Am depus o cerere vineri la Procuratură prin care am solicitat ridicarea interdicţiei de a-mi exercita mandatul. Sper că voi primi un răspuns favorabil, în cazul în care nu va fi favorabil mă voi adresa Tribunalului Bucureşti, care, în cursul săptămânii viitoare, va trebui să ia o decizie în acest sens”, a precizat Antal Arpad.

Potrivit acestuia, dacă interdicţia nu va fi ridicată este decis să nu mai candideze pentru cel de-al treilea mandat de primar.

”Am spus clar că, chiar dacă din punct de vedere juridic nu este un impediment în ceea ce priveşte candidatura faptul că mă aflu sub control judiciar sau că sunt în imposibilitatea de a-mi exercita mandatul, nu cred că este corect faţă de cetăţeni să le cer votul în condiţiile în care după alegeri, eventual, nu voi putea intra în Primărie să lucrez. Eu cred că după 5 iunie oraşul acesta are nevoie de un primar care poate să îşi exercite mandatul sută la sută şi să îşi depună timpul şi energia în slujba cetăţenilor. Deci în cazul în care, după răspunsul de la Procuratură şi eventual şi de la Tribunal, în cazul în care la sfârşitul săptămânii viitoare voi fi în situaţia în care nu-mi voi putea exercita mandatul în următoarele 60 de zile, atunci nu-mi voi depune candidatura”, a menţionat Antal Arpad.

Procurorii DNA au dispus vinerea trecută prelungirea controlului judiciar faţă de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este cercetat într-un dosar legat de atribuirea unor contracte de modernizare a infrastructurii oraşului printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

El este acuzat de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, însă el se declară nevinovat. Procurorii au dispus, de asemenea, interdicţia de a părăsi ţara şi de a intra în contact cu angajaţii Primăriei şi ai BERD.