„Varianta noastră şi prima variantă pentru toată lumea este un guvern majoritar şi eu sunt convins că va fi un guvern majoritar”, a afirmat Kelemen Hunor.
El a subliniat că responsabilitatea desemnării unui premier revine președintelui, nu UDMR.
„Dacă va încredinţa domnului Bolojan formarea guvernului, domnul Bolojan va avea datoria, obligaţia, responsabilitatea de a crea o majoritate. Şi sunt convins că va reuşi, fiindcă PSD-ul, aşa cum cred eu, va fi în guvern”, a adăugat liderul Uniunii.
În ceea ce privește mandatul UDMR pentru consultările de la Cotroceni, Hunor a abordat tema politicii fiscale, avertizând că impozitul progresiv nu este fezabil în România în acest moment. „Eu cred că trebuie să împărţim în două ce avem de făcut. Prima necesitate este să aducem aproape 30 de miliarde în plus, la venituri, ca să ajungem la deficitul de 7%. Asta nu poţi să aduci doar din tăieri şi trebuie să vezi cum poţi să creşti veniturile. Crescând TVA-ul sau colectând mai bine. Creşterea TVA-ului este cea mai simplă variantă, pentru orice om, pentru orice finanţist, fiindcă, pe hârtie cel puţin, imediat vin mai mulţi bani. Dar creşterea cu un punct procentual a TVA-ului înseamnă în jur de 7 miliarde, până la 7 miliarde, şi s-ar putea să oprească consumul, şi atunci ceea ce e pe hârtie, în realitate, nu va fi, şi sigur că va creşte inflaţia”, a explicat acesta.
Hunor a avertizat că măsurile fiscale trebuie „foarte bine chibzuite”.
„Nu se poate introduce de la o zi la alta. Deci eu nu m-aş duce, deocamdată, nici cu impozitul progresiv, pentru care România, în acest moment, nu este pregătită. Nu ştii venitul global, n-ai cum să calculezi venitul global. Fără venitul global, n-ai cum să faci o impozitare progresivă corectă, justă.”, a mai declarat acesta.
Liderul UDMR a accentuat că, dincolo de măsurile bugetare urgente, prioritatea trebuie să fie o guvernare corectă și echitabilă.
„La periferia societăţii, nu din punct de vedere geografic, ci din punct de vedere social, în România sunt foarte mulţi oameni. Şi trebuie să simtă fiecare om că această guvernare, acest preşedinte, este în stare să facă o politică mai justă pentru fiecare om”, a afirmat el.
În final, Kelemen Hunor a respins ferm ideea renunțării la programul Anghel Saligny, subliniind importanța investițiilor în comunitățile mici și mijlocii.
„Să renunţi la Angel Saligny înseamnă să renunţi la investiţii în comunităţi mici şi mijlocii. În primul rând, fiindcă oraşele mari au venituri, au bani, au posibilitatea de a investi. Înseamnă că exact la acei oameni renunţi, care sunt la periferie şi care au condiţii de viaţă mai puţin bune decât cei care stau în oraşele mari, în mediul urban. Ar fi o greşeală. Şi mai ales că aceste investiţii sunt în infrastructură. Nu sunt nici în săli de sport, nici în cămine culturale unde eventual mai poţi să amâni investiţiile. Sunt în drumuri, în apă, în canalizare”, a explicat președintele UDMR.