Kelemen Hunor recunoaşte că negocierile PNL-PSD-UDMR s-au blocat la numele noului premier: „PNL nu acceptă de la PSD, PSD nu acceptă de la PNL. Dacă se începe cu UDMR, ceilalţi sunt salvaţi”

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a admis miercuri că negocierile cu PNL şi PSD pentru formarea noului Guvern s-au blocat în momentul în care s-a ajuns la numirea premierului, astfel că, în viziunea sa, soluţia este ca Iohannis să desemneze primul-ministru.

10 nov. 2021, 12:24
Kelemen Hunor recunoaşte că negocierile PNL-PSD-UDMR s-au blocat la numele noului premier: „PNL nu acceptă de la PSD, PSD nu acceptă de la PNL. Dacă se începe cu UDMR, ceilalţi sunt salvaţi”

Kelemen Hunor spune că s-a pus şi problema unui premier prin rotaţie, soluţie care nu a fost respinsă deocamdată, dar şi aşa s-ar pune problema ordinii în care cele trei partide ar da prim-ministrul.

„Este o soluție (premier prin rotație-n.r), nu am încercat niciodată. Se poate încerca, nu spun că este o soluție bizară. Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier președintele partidului. S-a propus să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului”, spune la Digi24 Kelemen Hunor.

El admite că se poate guverna și cu un premier independent, „dar va fi foarte greu”.

Kelemen Hunor: „Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului. Trebuie să mergem la Preşedinte”

„Nu știu cine ar accepta o astfel de variantă. Au fost creionate câteva alternative. Trebuie să mergem la președinte pentru că el desemnează. Deocamdată nu există o înțelegere pe acest subiect. Nu o să ne împiedicăm de persoana premierului”, adaugă liderul UDMR.

Kelemen Hunor afirmă că niciun partid „nu își permite să facă o altă desemnare decât președintele partidului”.

„Eu nu cred că mă va desemna președintele Iohannis, deci pot să fiu destul de relaxat. În interiorul UDMR nu există o competiție pentru putere. La celelalte partide s-ar putea să apară foarte repede”, mai spune Kelemen.

Citeşte şi: PNL pune condiţii PSD-ului: nu-l vrea în Guvern pe Grindeanu, pentru că a dat celebra Ordonanţă 13