Kerry îi cere lui Netanyahu să oprească violenţele dintre israelieni şi palestinieni

Secretarul de stat american John Kerry a cerut, joi, încetarea tuturor violențelor dintre israelieni și palestinieni, în cursul unei întâlniri la Berlin cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

22 oct. 2015, 10:31
Kerry îi cere lui Netanyahu să oprească violenţele dintre israelieni şi palestinieni

‘Este absolut crucial să se pună capăt tuturor incitărilor și violențelor și să fie găsită o cale care va permite construirea potențială a unui proces mai amplu, ceea ce nu este cazul astăzi’, a declarat John Kerry în fața jurnaliștilor, după întrevederea cu Netanyahu desfășurată într-un hotel din capitala germană.

În ultimele trei săptămâni, palestinienii au lansat peste 30 de atacuri cu armă albă contra evreilor, circa 50 de palestinieni și nouă evrei pierzându-și viața. Mai mult de jumătate dintre victimele palestiniene sunt autorii unor atacuri cu armă albă, iar restul au fost împușcați în ciocniri cu forțele israeliene.

Acestea au folosit gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, dar și muniție de război pentru a dispersa protestatari palestinieni de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza și pentru a reacționa la atacurile palestiniene cu sticle incendiare și pietre în Cisiordania și Ierusalim, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Răspuns ULUITOR: Merkel i-a spus lui Natanyahu că Germania este răspunzătoare pentru Holocaust

Liderii radicali palestinieni au cerut intensificarea atacurilor contra evreilor, în pofida apelului la reținere lansat de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, în discuțiile avute recent la Ierusalim, Ramallah și Amman. ‘Dacă Israelul continuă execuțiile în teren contra palestinienilor în Cisiordania și Ierusalim, noi avem alte forme de rezistență contra Israelului. Dacă inamicul nu înțelege mesajul acestei forme de revoltă populară, ar trebui să știe că avem alte forme și le vom folosi’, a declarat Khaled al-Batsh, lider al organizației radicale Jihadul Islamic, în fața susținătorilor săi reuniți în Gaza miercuri seară.

Unii palestinieni au numit noul val de violență drept ‘a treia Intifada’, la un deceniu de la încheierea, în 2005, a celei de-a doua revolte palestiniene care a izbucnit în anul 2000, pe fondul blocajului din negocierile de pace israeliano-palestiniene.