Kievul susţine că 4.000 de soldaţi ruşi din Crimeea sunt masaţi la „frontiera administrativă” cu Ucraina

Kievul a afirmat joi că Moscova a masat circa 4.000 de soldaţi ruşi staţionaţi în Crimeea, peninsulă anexată în martie la Federaţia Rusă, de-a lungul 'frontierei administrative' cu Ucraina.

18 sept. 2014, 12:08
Kievul susţine că 4.000 de soldaţi ruşi din Crimeea sunt masaţi la „frontiera administrativă” cu Ucraina

”Potrivit informaţiilor noastre, aproape toate unităţile militare ruse staţionate în partea de nord a Crimeii ocupate, cu efective de aproximativ 4.000 de militari, au fost masate la frontiera administrativă cu Ucraina, cu toate echipamentele şi muniţiile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului ucrainean pentru securitate şi apărare, Andrei Lîsenko, citat de Interfax-Ukraina şi AFP.

‘Aceste unităţi sunt organizate în mici grupuri tactice’ de-a lungul acestei frontiere administrative de 100 de kilometri, a adăugat el.

Declaraţiile oficialului ucrainean intervin la două zile după ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu anunţa că Rusia îşi va întări dispozitivul militar în ‘zona Crimeii’, ca urmare a agravării crizei din Ucraina şi a creşterii numărului de forţe străine din apropierea frontierei ruse. ‘Situaţia din Ucraina s-a agravat puternic şi prezenţa militară străină s-a intensificat în apropierea imediată a frontierei noastre’, afirma ministrul rus, cu referire la exerciţiile militare începute luni în vestul Ucrainei, la care participă 15 ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii.

NATO a declarat ulterior, prin purtătoarea sa de cuvânt Oana Lungescu, că orice suplimentare a trupelor ruse din Crimeea nu va face altceva decât să sporească tensiunile şi să submineze acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, acord încheiat la 5 septembrie la Minsk.

Potrivit NATO, aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi se află încă în estul Ucrainei şi alţi 20.000 sunt în continuare masaţi de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.