Kim Jong-Un va merge la Seul

Liderului nord-corean Kim Jong Un urmează să efectueze ”în curând” o vizită la Seul, a anunţat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, ultimul dintr-o serie de episoade ale unei destinderi în curs în peninsulă, în pofida impasului negocierilor cu privire la ”denuclearizare” între Coreea de Nord şi Statele Unite.

02 nov. 2018, 07:42
Kim Jong-Un va merge la Seul

În cel de-al treilea lor summit, în septembrie, la Phenian, cei doi lideri au convenit ca Kim să se ducă la Seul în ”viitorul apropiat”, fără să precizeze o dată în acest sens. Moon a anunţat că această vizită ar putea să aibă loc până la sfârşitul anului. El a declarat în Parlament că peninsula se apropie de ”linia de plecare istorică” a păcii.

”Se pare că vizita preşedintelui Kim Jong Un în Rusia şi o vizită în Coreea de Nord a preşedintelui (chinez) Xi Jinping vor avea loc în curând”, a declarat el. Şeful statului sud-coreean a evocat de asemenea o ”deschidere” în vederea unei întâlniri între Kim şi premierul japonez Shinzo Abe. ”Vizita înapoi a preşedintelui Kim Jong Un la Seul va avea loc în curând”, a adăugat el, fără să facă alte precizări.

Divergenţe în abordarea dosarului nord-coreean au apărut între Seul şi aliatul său american, care are staţionaţi 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a o proteja de vecinul ei.În cadrul summitului lor istoric de la Singapore, în iunie, Kim şi preşedintele american Donald Trump au semnat o declaraţie vagă cu privire la o ”denuclearizare”, iar de atunci negocierile nu au progresat deloc, potrivit news.ro.

Citeşte şi Şeful diplomaţiei SUA, la Phenian: „Am avut o vizită bună”

Statele Unite, care se află în fruntea unor eforturi internaţionale, din 2017, în vederea exercitării unor presiuni asupra economiei nord-coreene, refuză o relaxare a sancţiunilor atât timp cât Nordul nu a procedat la o ”denuclearizare finală şi integral verificabilă”.

Moon este principalul arhitect al spectaculoasei destinderi cu Nordul, care este vizat de multiple sancţiuni ONU, din cauza programelor sale balistic şi nuclear. Preşedintele sud-coreean a promis Nordului investiţii şi proiecte transforntaliere cu scopul de a-l îndemna la ”denuclearizare”, alimentând însă temeri cu privire la eventuale încălcări ale sancţiunilor. Departamentul de Stat american a anunţat că Seulul şi Washingtonul urmează să formeze un nou grup de lucru în vederea consolidării cooperării lor, informează news.ro.

Moon a adăugat că un al doilea summit Kim-Trump se află ”în faţa noastră”. ”Acum, Sudul, Nordul şi Statele Unite vor ajunge la o denuclearizare totală şi la o pace durabilă în peninsula coreeană”, a declarat el. Phenianul acuză Washingtonul că-i cere să se dezarmeze nuclear în mod unilateral, fără să facă vreo concesie.