Kim Young-Sam, fost preşedinte în Coreea de Sud

Fostul președinte sud-coreean Kim Young-Sam, devenit în 1993 primul președinte civil după 30 de ani de dominație militară, a încetat din viață sâmbătă la vârsta de 87 de ani, au informat surse medicale, potrivit AFP.

21 nov. 2015, 23:16
Kim Young-Sam, fost preşedinte în Coreea de Sud

Kim Young-Sam, aflat la conducerea Coreii de Sud între 1993 și 1998, a suferit de o infecție a sângelui (bacteriemie). El fusese internat în spital cu câteva zile înainte de decesul său din cauza unei febre puternice, a precizat jurnaliștilor directorul spitalului național din Seul, Oh Byung-Hee.

Mandatul său prezidențial a fost marcat de două evenimente majore: prima criză nucleară cu Coreea de Nord, în 1994, și semnarea unui plan de salvare de 58 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional, în cursul crizei financiare care a lovit Asia între 1997 și 1998.

Figură emblematică a mișcării în favoarea democrației, el a fost plasat sub arest la domiciliu de două ori pentru o durată totală de doi ani, la începutul anilor 1980.

Kim Young-Sam a fost candidat la primele alegeri prezidențiale libere din 1987, dar în fața unei opoziții divizate victoria i-a revenit fostului general Roh Tae-Woo.