Klaus Iohannis, la întrevederea cu ambasadorii: România îşi menţine obiectivul aderării la Schengen UPDATE

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește joi, la Palatul Cotroceni, cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România. Şeful statului a precizat în cadrul întâlnirii că România îşi menţine obiectivul de aderare la Schengen.
Iulian Tudor
21 ian. 2016, 07:32
Klaus Iohannis, la întrevederea cu ambasadorii: România îşi menţine obiectivul aderării la Schengen UPDATE

România își menține obiectivul aderării la Schengen, deși, în prezent, spațiul de liberă circulație este pus sub semnul îndoielii, a declarat joi președintele Klaus Iohannis.

„Spațiul Schengen este pus sub semnul îndoielii. România acționează ca membru al spațiului Schengen (…). Dincolo de circumstanțele prezente, România își menține obiectivul aderării la acest spațiu”, a spus șeful statului, la întâlnirea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Totodată,şeful statului a precizat că „Strategia Naţională de Apărare este un angajament de politică externă în sine”.

„Prin adoptarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării în iunie 2015, România și-a conturat clar și predictibil cadrul în care operează în materie de securitate națională, dar mai cu seamă s-a definit pe sine ca stat în raport cu propriii cetățeni, în raport cu aliații și partenerii săi internaționali, în regiune și în ansamblul politicii internaționale. România puternică în Europa și în lume, așa cum am intitulat Strategia Națională de Apărare, nu este un deziderat care ne privește doar pe noi, la noi acasă, ci un angajament de politică externă în sine”, a mai spus Klaus Iohannis.

România este decisă să rămână un susținător ferm al aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, să susțină reformele necesare acestui obiectiv și să fie puternic implicată în mobilizarea solidarității europene, atunci când e necesar, pentru depășirea dificultăților și menținerea cursului european al acestui stat, a declarat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Parcursul european al Republicii Moldova depinde de voința politică de la Chișinău, de funcționarea statului de drept și de aplicarea reformelor, a precizat șeful statului, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a urat succes noului Guvern de la Chișinău în îndeplinirea reformelor care asigură parcursul european al Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, miercuri, programul de activitate al Guvernului și lista Cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip.

Președintele Klaus Iohannis a declarat ncă anul 2015 a marcat în România începutul unui nou mod de a face politică, iar 2016 va trebui să consolideze în viața politică virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale.

El a arătat că anul 2015 a fost pe plan intern unul al recâștigării normalității în care a fost redescoperit dialogul, întărite principiile statului de drept și independența justiției.

„Cred că 2015 a însemnat începutul unui alt mod de a face politică, pe care cetățenii noștri îl doresc și îl așteaptă și care este pe măsura unei Românii cu adevărat puternice. Ne dorim ca anul 2016 să consolideze în viața politică românească virtuțile dialogului, deschiderii către societatea civilă, responsabilității și profesionalismului în relațiile instituționale. Am convingerea că aceste atribute se vor reflecta și în eficiența acțiunii noastre în plan extern, spre beneficiul cetățenilor României”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

Şeful statului a mai precizat că migrația, terorismul și instabilitatea sunt cele mai vizibile și de impact dintre aceste provocări și ele vor trebui să primească un răspuns în acest an.

„În ceea ce privește situația internațională, am încheiat un an complicat, marcat de amenințări la adresa securității, de riscuri în plan regional și global”, a spus Iohannis, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE rămân pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE au fost, sunt și vor rămâne pilonii fundamentali pe care se construiește politica externă a României„, a spus șeful statului, la reuniunea cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România.

El a reamintit că își dorește ca România să fie nu doar un beneficiar, ci și un furnizor de securitate în regiune și să-și întărească profilul și consolideze rolul în interiorul NATO și al Uniunii Europene.

Șeful statului a precizat că organizarea la București a reuniunii liderilor statelor europene din flancul estic, întâlnirile cu omologii din țările membre ale Uniunii, dar și din vecinătate, cât și Acordul pentru creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017 sunt expresia acestui obiectiv.

La această întâlnire șeful statului a prezentat direcțiile politicii externe pentru acest an.

Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis a decorat doi militari răniţi în Afganistan

Din partea corpului diplomatic a vorbit noul Nunțiu Apostolic în România, monseniorul Miguel Maury Buendia, pe care șeful statului l-a primit marți la Palatul Cotroceni cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare în țara noastră, scrie Agerpres.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Amenda pe care o riscă toți românii care stau la curte. Este interzis să faci grătar în aceste condiții, încalci mai multe legi
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
Playtech.ro
Anotimpurile nu mai sunt ce-au fost. Un fenomen meteo neobișnuit apare tot mai des în România. Ce ne așteaptă în următorii ani
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Marea plăcere a românilor, interzisă. Se dau amenzi grele
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Câți bani au primit românii la pensie în aprilie 2025. Ce sume încasează cei cu pensie anticipată
Cancan.ro
Bucurie mare în familia lui Gabi Bădălău! E ÎNSĂRCINATĂ: a făcut anunțul chiar de ziua ei de naștere 😍
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Se anulează obligația de plată pentru șoferi: Trebuie eliminate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve