Klaus Iohannis a conferit titlul de „Luptător revoluţionar cu Rol Determinant” unui număr de aproape 800 de persoane

Președintele Klaus Iohannis, a semnat decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant" a unui număr de 783 de persoane.

20 ian. 2016, 12:35
Klaus Iohannis a conferit titlul de „Luptător revoluţionar cu Rol Determinant” unui număr de aproape 800 de persoane

Klaus Iohannis a oferit titlul de „Luptător revoluţionar cu Rol Determinant” unui număr de 783 de persoane.

Vezi aici lista completă a luptătorilor revoluţionari

Actorii Alexandru Arşinel şi Dorel Vişan au devenit şi ei, prin decret prezidenţial, în septembrie 2015, „luptători cu rol determinant în Revoluţia din 1989”. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, atunci decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” pentru 505 persoane.

Alexandru Arşinel a fost printre primii care şi-au depus dosar pentru a obţine statutul de „luptător cu rol determinant în Revoluţia din 1989”. Odată cu semnarea decretului de către Klaus Iohannis, indemnizaţia sa de revoluţionar ar urma să ajungă la 4.000 de lei lunar, la fel şi cea a actorului Dorel Vişan.

Până în prezent, Alexandru Arşinel încasa o pensie de revoluţionar în valoare de 1.100 de lei, pe lâgă cea de 654 de lei de la Oficiul de pensii şi o indemnizaţie specială de 105 lei lunar. La aceste venituri se mai adaugă salariul de director al Teatrului de Revistă Constantin Tănase, de 4.000 de lei pe lună, dar şi venituri anuale de 238.188 lei din drepturi de proprietate intelectuală şi 7.180 lei din contracte de publicitate. Aşadar, conform declaraţiei sale de avere, până acum Alexandru Arşinel venitul sau lunar ajunge la aproape 29.000 de lei pe luna, adica aproximativ 6.400 de euro.

Cum şi-au mărit averile marii actorii români. Câţi bani au câştigat artiştii anul trecut

Participarea „determinantă” a lui Alexandru Arşinel la revoluţia română este un subiect controversat. Actorul a povestit că în decembrie 1989 a vorbit maselor de la balconul Sălii Radio, acolo unde se afla pentru nişte înregistrări.

Pe de altă parte, voci din rândul unor asociaţii ale revoluţionarilor spun că Arşinel nu a avut practic niciun rol în schimbarea regimului, în afară de câteva cuvinte pe care le-ar fi spus la radio.