Klaus Iohannis a început pregătirea referendumului pe justiţie. Acesta va avea loc în ziua alegerilor europarlamentare

Publicat: Vineri, 15 Martie 2019 16:56 // Actualizat: Vineri, 15 Martie 2019 17:25 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanşarea unui referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare, adică pe 26 mai, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Cotroceniului.

Decizia de a declanşa procesul de consultare a populaţiei a venit după ce Curtea Constituţională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituţională, potrivit G4Media.ro. Preşedintele Klaus Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiţie încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiţie prin modificarea codurilor penale.

Citeşte şi Dacian Cioloş cere referendum pe justiţie în ziua alegerilor europarlamentare

Iohannis a trimis la acel moment către Parlament scrisori solicitând consultarea cu privire la declanşarea unui referendum. Iată scrisoarea lui Klaus Iohannis din 24 ianuarie 2017:

"În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată".

Conform articolului 90 din Constituţie, „preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional".

Potrivit articolului 11 din Legea 3/2000, problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de preşedintele României, prin decret.

În februarie 2017, Parlamentul şi-a dat avizul pentru organizarea referendumului.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
16 mar 08:22
Răspunde | Votează email -1 email
un roman oarecare
Bravo, asa sa faca, iar hotii de case cu acte false si tradatorii de tara sa intre la bulau!
1
EUR
4.7260
RON
23 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H