Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles la Consiliul European de vară

Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la Consiliul European de vară. Şeful statului a scris, pe pagina sa de Facebook, că, în domeniul securităţii şi apărării, România are oportunitatea de a merge la discuții cu un document propriu, nou și comun asumat de întreaga clasă politică: Strategia Națională de Apărare a Țării.

25 iun. 2015, 07:42
Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles la Consiliul European de vară

Președintele Klaus Iohannis a precizat, înainte de plecarea spre Bruxelles, că agenda reuniunii de vară a Consiliului European include ca teme principale migraţia, securitatea şi apărarea europeană, creşterea economică, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă.

Potrivit şefului statului, va fi discutat şi procesul de renegociere a relaţiei dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

„Gestionarea fenomenului migraţiei reprezintă o provocare importantă pentru Uniunea Europeană. Legat de acest subiect, vor fi dezbătute propunerile Comisiei Europene prezentate în cursul lunii mai, inclusiv cele referitoare la relocarea intra-UE şi extra-UE a migranţilor. Sperăm să se poată ajunge la un compromis în ceea ce priveşte modalitatea de transpunere în plan concret a principiilor solidarităţii şi responsabilităţii partajate la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu, ţinându-se cont de realităţile economice şi sociale din toate statele membre”, a spus Iohannis. 

Preşedintele a arătat că, în domeniul securităţii şi apărării, accentul în dezbateri va fi pus pe revizuirea Strategiei de Securitate a Uniunii Europene şi lupta împotriva terorismului.

„Vom face o evaluare a stadiului implementării măsurilor agreate în domeniul securităţii şi apărării la reuniunea informală a Consiliului European din 12 februarie 2015. Este de aşteptat, şi noi vom susţine acest lucru, ca Summitul să decidă lansarea procesului de revizuire a Strategiei Europene de Securitate”, a precizat Iohannis.

Într-o postare pe Facebook, preşedintele completează că „România va susține lansarea acestui proces de revizuire și are, de această dată, oportunitatea de a merge la aceste discuții cu un document propriu, nou și comun asumat de întreaga clasă politică și anume Strategia Națională de Apărare a Țării”.

„Vom avea şi un schimb de opinii cu privire la situaţia şi perspectivele economice ale Uniunii Europene. Totodată, urmează să fie agreate Recomandările Specifice de Țară pentru toate statele membre, rezultate în urma derulării Semestrului European 2015. Vom aborda şi aspecte legate de Strategia privind piaţa unică digitală, propusă recent de Comisia Europeană. De asemenea, în cadrul reuniunii va fi prezentat raportul cu titlul «Finalizarea Uniunii economice şi monetare a Europei». Documentul a fost elaborat recent de către preşedintele Comisiei Europene în colaborare cu preşedinţii Consiliului European, Băncii Central Europene, Eurogrupului şi Parlamentului European”, a conchis Iohannis, în declaraţia de presă.