KLAUS IOHANNIS a plecat la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la Summitul UE-CELAC, care se desfăşoară la Bruxelles. Şeful statului a declarat, la plecarea de pe aeroport, că pentru România, ca ţară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi prezintă un interes deosebit.

10 iun. 2015, 08:03
KLAUS IOHANNIS a plecat la Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis a plecat, miercuri dimineaţa spre Bruxelles, unde are loc Summitul Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (UE – CELAC).

„Mizele acestui Summit sunt o relație interregională revigorată, o agendă comună actualizată și stabilirea unor poziții convergente în problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latină și Caraibi reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creșterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină și Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acțiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat și să-l facă funcțional și eficient”, a spus şeful statului.

Iohannis a amai arătat că vor fi adoptate, de asemenea, o Declaraţie politică și o Declarație privind dialogul și cooperarea sectorială, în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele CELAC pentru perioada următoare.

„Pe acest fond, voi susține la Bruxelles cele trei obiective ale Summitului: consolidarea dialogului politic, dezvoltarea legăturilor economice și cooperare extinsă. Pentru România, ca țară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină și Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, în domeniul economic.

Îmi exprim speranţa că Summitul din această săptămână va reprezenta un moment de referinţă pentru parteneriatul Uniunii Europene cu statele din America Latină și Caraibi”, a conchis preşedintele.