Klaus Iohannis a promis în faţa americanilor contiuarea războiului cu corupţii ţării

"Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potenţialul real al economiei noastre. România a făcut pași importanţi în această direcţie. Eu, ca Președinte al României, am un angajament ferm pentru susţinerea luptei anticorupţie", a susţinut Iohannis, la evenimentul de lansare a Raportului de Competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Americană în România.

29 mart. 2016, 10:45
Klaus Iohannis a promis în faţa americanilor contiuarea războiului cu corupţii ţării

Lupta împotriva corupţiei trebuie să continue și numai prin rezolvarea acestei probleme majore poate fi valorificat potenţialul real al economiei, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului de lansare a Raportului de competitivitate elaborat de Camera de Comerţ Americană în România.

„România trebuie să devină o ţară în care munca să fie răsplătită cum se cuvine, în care succesul se bazează pe corectitudine și performanţă, nu pe favoruri și relaţii. Tocmai de aceea lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. Numai prin rezolvarea acestei probleme majore vom putea valorifica potenţialul real al economiei noastre. România a făcut pași importanţi în această direcţie. Eu, ca președinte al României, am un angajament ferm pentru susţinerea luptei anticorupţie”, spune Iohannis, în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, transmite „romaniatv”.

Șeful statului afirmă că este important să fie încurajată buna guvernanţă.

„Aceasta înseamnă, înainte de toate, consolidarea statului de drept și a instituţiilor democratice. În România, legea trebuie să se aplice la fel pentru fiecare, pentru că fiecare va fi respectat atunci când nimeni nu va fi personal favorizat. Este esenţial să protejăm independenţa justiţiei, să consolidăm integritatea actului de guvernare și să avem un Parlament mai eficient și mai responsabil”, arată Iohannis.

În opinia acestuia, este nevoie de un mediu de afaceri performant, iar ”dezvoltarea economică nu poate exista fără piaţă și libertate economică, fără proprietate privată și antreprenoriat”.

‘Acestea sunt adevăratele baze ale prosperităţii economice. De aceea este esenţial să înţelegem importanţa acestor beneficii, care au fost dobândite prin sacrificii atât de mari, acum mai bine de 25 de ani, la momentul Revoluţiei române din decembrie 1989. Cei care au luptat atunci pentru libertate au avut vise și speranţe, pe care noi, acum, avem datoria de a le duce mai departe”, susţine președintele Iohannis.

El arată că este momentul ca România să devină o economie de piaţă consolidată, cu puternice repere de dezvoltare pe termen lung, context în care este nevoie de dezvoltarea unui sector privat puternic, autonom faţă de stat și de puterile politice, ce va consolida o clasă de mijloc solidă, ca vector al stabilităţii și progresului.

„În acest sens, statul trebuie să protejeze, cu adevărat, drepturile de proprietate, libertatea, justeţea și buna funcţionare a economiei de piaţă”, spune șeful statului.

Iohannis consideră că transparenţa și predictibilitatea sunt esenţiale pentru consolidarea încrederii economice de care România se bucură.

„România dispune de certe oportunităţi și avantaje competitive, pe care investitorii străini le apreciază și caută să le fructifice cât mai bine cu putinţă. Rezultatele bune pe plan economic reflectă, cu precădere, eforturile mediului de afaceri. În același timp, mediul de afaceri se confruntă cu diverse dificultăţi fiscale, birocratice și administrative. Din acest punct de vedere, încă există anumite probleme, dacă ne referim, de exemplu, la cozile de la ghișeele administraţiei publice sau birocraţia dăunătoare pentru dezvoltarea afacerilor. Este limpede că aceste constrângeri instituţionale trebuie să afecteze cât mai puţin economia și modul de a face afaceri în ţara noastră”, mai susţine șeful statului.

El și-a exprimat încrederea că SUA pot deveni, în perioada următoare, unul dintre primii investitori străini din România, indicând că, în acest sens, cooperarea economică se poate extinde, pentru investitorii americani, domeniul IT&C putând deveni un adevărat „hub”. De asemenea, el afirmă că există alte sectoare cu un foarte ridicat potenţial investiţional, precum sectorul agricol și cel energetic, industria aviatică sau domeniul cercetării și dezvoltării.

Potrivit lui Iohannis, piaţa de capital din România oferă oportunităţi deosebite, iar economia românească este cu adevărat favorabilă investiţiilor.

”Avem una dintre cele mai ridicate creșteri economice din regiune, iar majoritatea dezechilibrelor macroeconomice au fost treptat corectate. Nivelul datoriei publice este unul redus, iar România beneficiază de stabilitate monetară și de un sistem bancar solid. La acestea se adaugă un capital uman înalt calificat și o piaţă a muncii flexibilă. Însă trebuie să fim consecvenţi și să avem o viziune pentru dezvoltarea economică pe termen lung. Acest lucru necesită un proiect de dezvoltare asumat și continuat indiferent de viitoarele schimbări politice. Pentru a construi este nevoie de continuitate, pentru a face doar pași înainte”, subliniază Iohannis.

El și-a exprimat convingerea că investitorii americani vor aprecia oportunităţile și avantajele competitive ale economiei României.