Klaus Iohannis a promulgat legea, merge la Monitorul Oficial. Se schimbă Codul Penal

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică codul de procedură penală. Potrivit noii legi, instanțele vor fi obligate să publice motivarea odată cu pronunțarea sentinței.

12 mai 2021, 11:44
Klaus Iohannis a promulgat legea, merge la Monitorul Oficial. Se schimbă Codul Penal

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 12 mai 2021, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (PL-x 185/05.05.2021);
    Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19 (PL-x 14/01.02.2021);
    Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a doamnei Angelica Paraschivescu, delegată în funcția de procuror șef Secţie judiciară la această unitate de parchet – pensionare, la data de 15 mai 2021.

Camera Deputaţilor: Maximum 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi pentru motivare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, luni, propunerea de modificare a Codului de procedură penală (Cpp) în acord cu decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării.

Au votat „pentru” 244 de deputaţi, trei au fost „împotrivă”, iar 40 s-au abţinut. „Deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se fac într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În cazuri temeinic justificate, dacă deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc în termenul prevăzut, instanţa poate amâna succesiv pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile. În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Klaus Iohannis, anunţul care dă fiori: „Trebuie să fim pregătiți pentru misiuni de luptă”. IMAGINI de la exerciţiul NATO

Prin propunerea legislativă au fost reglementate şi situaţiile în care judecători, membri ai completului, sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii.

„Dacă vreunul dintre membrii completului de judecată este împiedicat să semneze, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”, menţionează propunerea legislativă.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, (deputat USR PLUS) a declarat la dezbaterile proiectului că este normal ca fiecare om să ştie pentru ce primeşte o soluţie de condamnare sau de achitare, în acelaşi timp cu pronunţarea.

Organizatorii de evenimente culturale îi solicită lui Klaus Iohannis, într-o nouă scrisoare deschisă, să se implice în problemele din sectorul cultural. Preşedintele le-a ignorat doleanţele din prima scrisoare