Klaus Iohannis a promulgat Legea 304, dar cere rediscutarea Legilor Justiţiei în Parlament

Publicat: Joi, 19 Iulie 2018 18:11 // Actualizat: Joi, 19 Iulie 2018 18:11 // Sursa: romaniatv.net

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a fost nevoit să promulge Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce a epuizat toate procedurile de contestare, şi a solicitat Parlamentului reintroducerea în circuitul legislativ a Legilor Justiţiei odată cu sesiunea de toamnă.

"Este clar că Legile Justiţiei trebuie revizuite şi îmbunătăţite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE şi din acest statut derivă şi o serie de obligaţii, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea Justiţiei, funcţionarea integrată a Justiţiei din România în spaţiul european de Justiţie. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care contravine normelor europene. Este imposibil să construim un sistem de justiţie care ignoră valorile europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar însemna exact acest lucru - ar echivala cu o îndepărtare de facto a României de la valorile de bază europene", a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni..

Şeful statului a reamintit că a cerut în mod repetat reexaminarea acestor legi în Parlament, a trimis sesizări către CCR şi a sesizat Comisia de la Veneţia.

"După finalizarea tuturor procedurilor posibile de contestare, preşedintele României este însă cel care trebuie să promulge legile. În acest moment, în privinţa Legii 304/2004, care priveşte organizarea judiciară, am epuizat din păcate toate căile constituţionale pe care le am la dispoziţie şi prin urmare sunt obligat prin Constituţie să promulg această lege. Asta nu înseamnă nici pe departe că parcursul acestei legi s-a finalizat. Nici vorbă. În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia României, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară - sesiunea de toamnă - să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Această lege ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate", a precizat Iohannis.

Potrivit şefului statului, "este imposibil să se meargă mai departe" cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia.

  • Zegrean: Legea 304/2004 privind organizarea judiciară va avea un efect rău asupra magistraţilor
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Legea 304/2004 privind organizarea judiciară va avea un efect rău asupra magistraţilor, motivând că se va înfiinţa o nouă direcţie în cadrul Parchetului General care să se ocupe de anchetarea acestora şi ca atare ei vor sta cu "această sabie a lui Damocles deasupra capului".

"Prin intrarea în vigoare a acestei legi, se va înfiinţa o nouă direcţie în cadrul Parchetului General, o direcţie formată din procurori care să se ocupe de anchetarea judecătorilor şi procurorilor. E o nouă sperietoare (...). Aceşti oameni mereu vor trebui să-şi caute de lucru dacă vor fi acolo, ca să-şi justifice existenţa, judecătorii şi procurorii vor fi mereu sub lupa acestor procurori, ceea ce nu o să le creeze o stare prea plăcută şi nu o să fie prea liberi în deciziile pe care le iau (...). Pentru mine e un lucru exagerat, pentru că există deja Parchet, există DNA, există DIICOT, era cine să-i urmărească şi să-i cerceteze în situaţia în care era nevoie de asta, deci nu trebuia să se facă o nouă secţie în Parchetul General care să se ocupe special de procurori şi judecători. Până la urmă, o să facem procurori pentru fiecare profesie (...). Efectul va fi unul rău asupra judecătorilor şi procurorilor, a magistraţilor în general, pentru că tot timpul vor sta cu această sabie a lui Damocles deasupra capului", a spus Zegrean.

Potrivit acestuia, Comisia de la Veneţia dorea ca legislaţia noastră să fie acordată cu cea europeană, dar nu are niciun mijloc de a ne obliga.

"Unii spun că au fost criticate legile (justiţiei - n.r.), cei care le-au făcut spun că au fost lăudate, deci adevărul o fi în altă parte, nu ştiu unde este adevărul, sigur că eu sunt de partea Comisiei de la Veneţia în această confruntare, pentru că acolo sunt oameni cu mare pregătire juridică, oameni care nu sunt interesaţi de ce se întâmplă neapărat în România, cine pe cine judecă, cine pe cine dă în judecată şi cine pe cine reclamă, ei doreau ca legislaţia noastră să fie acordată cu cea europeană, dar dacă noi nu vrem să facem asta, ei nu ne pot obliga. Sunt modalităţile de sancţiune împotriva României prevăzute în tratatul prin care noi am aderat la Consiliul Europei şi la regulile Consiliului Europei, sunt soluţii, dar pentru a se ajunge acolo mai este timp, pentru că am pus Comisia de la Veneţia în situaţie neplăcută, noi am cerut un punct de vedere de la ei şi ce să vezi? Când o să dea ei punctul de vedere final prin octombrie, legile vor fi deja în vigoare. Sigur că opinia lor va rămâne şi legile vor rămâne cu acest stigmat, că au fost declarate neconforme de către Comisia de la Veneţia şi că această comisie a găsit probleme în această legislaţie - legislaţia penală şi legislaţia privind organizarea judecătorească", a afirmat Zegrean.

În opinia sa, acest aspect nu-i interesează pe aceia care au făcut legile. "Eu i-am auzit spunând că le-a dat dreptate comisia, dar, sigur, vom fi trataţi ca atare pe viitor de instituţiile europene, de cei care sunt acolo şi rolul lor e tocmai să ajute statele membre să-şi acordeze legislaţia cu cea europeană, pentru că, am mai spus-o, nu există niciun motiv ca legislaţia penală din România să fie altfel decât legislaţia penală din oricare alt stat european", a menţionat Zegrean.

El e de părere că toate Legile Justiţiei vor fi în aceeaşi situaţie şi că nu mai există decât calea înţelepciunii.

"Vor fi în aceeaşi situaţie. Sigur, am înţeles că preşedintele vrea să sesizeze Curtea Constituţională cu Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă Curtea Constituţională va respinge sesizarea şi va spune că e constituţională, ne aflăm peste câteva zile, peste câtva timp în aceeaşi situaţie, preşedintele va fi obligat să o promulge dacă vrea să respecte Constituţia (...). Nu mai există decât calea înţelepciunii", a adăugat Zegrean.
loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Klaus Iohannis legea 304 legi justiţie legi promulgate
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7627
RON
21 May
noapte 12 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H