Klaus Iohannis a promulgat legea! Lista vehiculelor care trebuie înmatriculate

Klaus Iohannis a promulgat legea:  tractoarele și combinele agricole, omolagate la RAR. Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România, a fost semnat deja de preşedintele ţării.

25 nov. 2020, 16:29
Klaus Iohannis a promulgat legea! Lista vehiculelor care trebuie înmatriculate
Klaus Iohannis participă la şedinţa CSM în care e aleasă noua conducere

Klaus Iohannis a semnat decretul încă de pe 20 noiembrie. La votul de marți, 27 octombrie, deputații din Parlamentul României au adoptat un act normativ, votând o serie de modificări la legislația privind omologarea vehiculelor rutiere și eliberarea cărții de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulație pe drumurile publice din România. Pe data de 20 noiembrie, șeful statului a promulgat legea, scrie AgroMedia.

Klaus Iohannis a promulgat legea

Modificările ulterioare ale Ordonanței nr. 78/2000, articolul 1, alin. 1, prevăd că ”Vehiculele rutiere pot fi comercializate, înmatriculate sau înregistrate în România numai după omologarea și certificarea autenticității acestora, după caz, de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român», denumită în continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”.

Legea care extinde categoriile de plăţi online, promulgată de Iohannis

De asemenea, deputații au introdus în lista cu excepții, categoria vehiculelor lente. În noua lege, vehicul rutier lent este definit ca un „vehiculul antrenat de un motor încorporat şi care, constructiv, nu se poate deplasa cu o viteză mai mare de 25 km/h”.

Pentru utilajele care au fost omologate comunitar, cele care au fost înmatriculate ultima dată într-un stat membru al Uniunii Europene și pentru cele care nu au suferit modificări constructive în raport cu datele înscrise în certificatul de înmatriculare, omologarea nu este obligatorie, în acest moment.

Vor mai exista două situații excepționale, votate în adiție excepțiilor menționate mai sus:

  1. Sunt exceptate de la prevederile privind omologarea, vehiculele rutiere lente care au fost deja înmatriculate într-un stat membru al Uniunii Europene.
  2.  Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) vehiculele rutiere noi achiziționate până la data de 30 aprilie 2020, aparținând categoriei T1, nivel de poluare I, echipate cu motoare a căror putere din construcție se situează între 37 și 75 kW. Aceste vehicule vor fi omologate, la cererea deținătorilor în vederea eliberării cărții de identitate, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.”. UDMR precizează că amendamentul vizează tractoare agricole sau forestiere achiziţionate din fonduri nerambursabile şi a căror înregistrare este absolut necesară pentru a putea fi utilizate potrivit scopului pentru care au fost achiziţionate.

Articolul integral şi lista vehiculelor lente care trebuie înmatriculate la RAR este pe AgroMedia.


loading...