Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, PROMULGATĂ de Klaus Iohannis

Publicat: Vineri, 29 Ianuarie 2016 11:17 // Actualizat: Vineri, 29 Ianuarie 2016 12:26 // Sursa: romaniatv.net

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că actul normativ este constituţional.

Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Urmează publicarea legii antifumat în Monitorul Oficial. Abia la 45 de zile după publicare, legea intră efectiv în vigoare. Asta înseamnă că începutul lunii aprilie ar fi data-limită până la care fumătorii vor mai putea să-şi aprindă ţigări în spaţiile publice închise.

Judecătorii CCR au decis, miercuri, în unanimitate, că legea antifumat este constituţională, respingând sesizarea formulată de 33 de senatori, care au susţinut că, prin definirea spaţiului public închis, acest act normativ introduce o formă de discriminare.

Conform legii adoptate de Camera Deputaţilor, fumatul este interzis în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Totodată, fumatul este permis în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Cameră pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvârşirea unei noi contravenţii la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

Legea antifumat a fost iniţiată de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinită de mai multe ONG-uri în promovarea acestui proiect. Cristea a spus că nu a făcut altceva decât să preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea şi să amendeze legea, în urma un demers de dezbatere publică inspirat din bunele practici ale statelor europene. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

CITEŞTE ŞI: Legea anti-fumat, la CCR. Doi judecători sunt fumători. Augustin Zegrean: "Mă las de fumat" VIDEO

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
29 ian 18:24
Răspunde | Votează email 0 email
Carmen
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
29 ian 13:22
Răspunde | Votează email -1 email
yurik
Un pas urias pt tara asta. Pt cei fumatori care ne trimiteti pe noi nefumatorii la locatii de nefumatori va spun ca Bucuresti e Romania dar Romania nu e doar Bucuresti (sau alte orase resedinte de jud). Locuiesc intrun orasel de ap 10K locuitori avem 4 restaurante, 1 cofetarie si baruri TOATE de fumatori (pana pe 5 Ian), fara spatii pt nefumatori!!!! La 14 km alt oras de 15K locutori 5 restaurante aceasi nepasare pt clientii nefumatori. cel mai apropiat restaurant e la 30 km un MCD. Ce fac cu copii, femeia gravida ?? ma duc la 30 km pina la McD? abureli. Va intreb unde ati fost pina acuma atatia ani de cand legea originala cerea spatii decente pt nefumatori????Abuzul patronilor hrapareti si nesimtirea vstra ( sa va aprindeti tigarile linga copii mici la o pizerie oarecare fara sa va pese de sanatatea lor) a facut ca acum sa ajuns sa la cealalta extrema. OBSERVATIE!!!! La singura cofetarie din orasel sa interzis fumatul din 5 Ian si dupa 20 zile o intreb pe vanzatoare daca au scazut vanzarile?? si surpize-surprize: NU!! asta in conditiile in care sau schimbat clientii, au disparut ADOLESTENTII!!!! de 13-17 ani care fumau pe la colturi (acum is prine celelate baruri), si au aparut o alta categorie de clienti :pensionari, oameni la varsta a doua, femei de varsta a doua care veci n-au intrat... Adolestentii vor revenii si ei dupa 15 Martie si NU vor mai fuma!!!!! Castigurile vor fii mai MARI dupa ce sa va interzice de tot duhanitul. Concluzia finala? Castigam prin a descuraja tineri si foarte tinerii sa se apuce de duhanit"ca asa e trendy" , taiem reclama la "ce bine e sa fumezi o sa iau o tigara de la tovarasu mai mare care are deja 17 ani" .Si mancam si noi familistii linistiti o mancare fara sa inspiram jegurile voastre ,si fara sa ne deplasam zeci de km pt aer curat in restaurante.
29 ian 13:15
Răspunde | Votează email 0 email
Ema
SUPER-OFERTA de lucru part-time, la domiciliu ! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire. Selectam dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time. Cerem seriozitate si rabdare. Daca doriți mai multe informații, trimiteti textul “INFO” la adresa de e-mail: [email protected]
1
EUR
4.8698
RON
01 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H