Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decoraţiei „Steaua României” acordată lui Laszlo Tokes

Preşedintele României Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind retragerea decorației Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler lui Laszlo Tokes, având în vedere Hotărârea Consiliului de Onoare pentru Ordinul Național "Steaua României" din data de 20 septembrie 2013.

04 mart. 2016, 15:14
Klaus Iohannis a semnat decretul privind retragerea decoraţiei „Steaua României” acordată lui Laszlo Tokes

Ordinul a fost acordat prin Decretul Președintelui României nr. 1864/2009, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 884 din 17 decembrie 2009.

Klaus Iohannis a declarat, joi, că a decis să-i retragă lui Laszlo Tokes decoraţia „Steaua României”, la propunerea Consiliului de Onoare a Ordinului „Steaua României”.

In urma unor declaratii facute de domnul Tokes, Consiliul de Onoare al Ordinului ‘Steaua Romaniei’ s-a sesizat si a propus retragerea acestei distinctii. Domnul Tokes s-a adresat instantelor, a contestat aceasta decizie a Consiliului de Onoare si instantele au admis ca acest Consiliu a avut dreptul sa faca aceasta propunere. In consecinta, chestiunea a ajuns pe masa mea si trebuie sa iau o decizie. Dupa parerea mea, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri cand analizam aceasta speta: cel care acorda o distinctie vrea sa il rasplateasca pe cel distins, vrea sa ii recunoasca un merit; cel care primeste si care accepta aceasta distinctie trebuie sa recunoasca, evident, Romania si Constitutia Romaniei. Trebuie sa aprecieze valorile care stau la baza Constitutiei Romaniei. Avand in vedere toate acestea, am decis sa retrag Ordinul ‘Steaua Romaniei’ domnului Laszlo Tokes„, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Conducerea UDMR Covasna se declara „dezamagita” si „indignata” de decizia lui Klaus Iohannis de a-i retrage lui Laszlo Tokes distinctia „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, primita in 2009 din partea fostului sef al statului, Traian Basescu.

Convingerea noastra este ca nu se pot contesta meritele lui Laszlo Tokes in schimbarea epocii si istoria nu se poate rescrie. Nu se poate nega faptul ca Laszlo Tokes s-a aflat la originea izbucnirii Revolutiei din 1989, la Timisoara, si ca rolul istoric pe care l-a jucat in declansarea schimbarii regimului a fost unul determinant. Daca n-ar fi existat Laszlo Tokes, nu ar fi existat Revolutia. Daca n-ar fi existat Revolutia, nu ar exista democratie. Daca nu exista democratie, nu ar exista nici sef de stat ales pe cale democratica„, potrivit unui comunicat emis de UDMR.


loading...