Klaus Iohannis a semnat legea: Se schimbă total definiția hărţuirii la locul de muncă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, o lege care extinde noţiunea de „loc de muncă” astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă.

28 mart. 2024, 13:24
Klaus Iohannis a semnat legea: Se schimbă total definiția hărţuirii la locul de muncă

Klaus Iohannis a promulgat legea care extinde sancţiunile pentru „hărţuire sexuală”. Legea are ca obiect de reglementare ratificarea Convenţiei nr.190/2019 privind eliminarea violenţei şi a hărţuirii în lumea muncii, adoptată de către Organizaţia Internaţională a Muncii la cea de-a 108-a sesiune a Conferinţei Internaţionale a Muncii, la Geneva, la 21 iunie 2019.

Klaus Iohannis a promulgat legea „Macarena” – Sunt taxate dur inclusiv amenințările și hărțuirea online
Organizațiile internaționale au adus mai multe claritate asupra conceptului de hărtuire. „Ratificarea convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii aduce mai multă claritate în legislaţia naţională. Unele dintre fapte devin infracţiuni prin raportarea la legislaţia penală, civilă sau contravenţională, după caz. De asemenea, proiectul extinde noţiunea de astfel încât sunt considerate acte de hărţuire şi cele care sunt produse în delegaţii, team-building-uri, orice spaţii publice sau private care au legătură cu locul de muncă”, se arată în raportul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților.

Iohannis a promulgat legea care prevede ca sumele neutilizate din două proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze să poate fi folosite în alte două proiecte, pentru oraşele Chitila şi Cluj-Napoca

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2023 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene. Prin actul normativ, sumele ămase neutilizate din derularea a două proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze să poată fi utilizate pentru alte două proiecte de reducere a emisiilor în oraşele Chitila şi Cluj-Napoca.

Erika Isac a reacţionat după ce Mirel a devenit realitate şi a omorât o tânără la Timişoara: „Sper să ia pe viaţă! Arăta a om care nu ar putea să rănească nici măcar un pluş”

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011, astfel încât sumele rămase neutilizate din derularea a două proiecte pentru reducerea emisiilor de gaze să poată fi utilizate pentru alte două proiecte de reducere a emisiilor în oraşele Chitila şi Cluj-Napoca.

Astfel, suma de 20.299 milioane lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Transformarea autobuzelor din funcţionarea Diesel în funcţionare cu gaz petrolier lichefiat” în municipiul Ploieşti, ca urmare a rezilierii convenţiei de finanţare nr. 4236/2014 încheiată între municipiul Ploieşti şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, va fi alocată către primăria oraşului Chitila pentru finanţarea parţială a proiectului „Punct terminal de capăt autobuze electrice, primăria oraşului Chitila, judeţul Ilfov”.

De asemenea, suma de 40.619 milioane lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti” va fi alocată către primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanţarea parţială a proiectului „Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca”.

Finanţarea restului de executat din cadrul proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti” va fi preluată de către Administraţia Fondului pentru mediu şi se va realiza din Fondul pentru mediu.

Pe 5 septembrie 2023, Senatul a adoptat această propunere legislativă, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional, pe 5 martie.