Klaus Iohannis, agendă încărcată la Palatul Cotroceni

Klaus Iohannis a avut, miercuri, o agendă încărcată la Palatul Cotroceni. Şeful statului a participat la două ceremonii de decorare şi a primit noii ambasadori ai Irakului, Ciprului şi Ghanei în România.

08 iul. 2015, 12:44
Klaus Iohannis, agendă încărcată la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, miercuri, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce ambasadorului Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă.

Decretul prezidenţial pentru conferirea distincţiei a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis luni. Distincţia i-a fost acordată ambasadorului la propunerea ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală pe care a avut-o la dezvoltarea relaţiilor de cooperare economică, culturală şi politică dintre România şi Republica Moldova”.

Totodată, Iohannis l-a decorat pe ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marek Szczygiel, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce.

Ambasadorul s-a declarat emoţionat la primirea distincţiei şi a spus că cei patru ani petrecuţi cu familia în România au fost printre cei mai buni, „cu satisfacţii şi bucurii”.

CITEŞTE ŞI MRU, instalat la şefia SIE. Klaus Iohannis a participat la ceremonie

„Ţările noastre, Polonia şi România, au relaţii bilaterale excelente, bazate pe legături istorice, valori şi aspiraţii comune, astăzi reprezentând doi stâlpi de securitate, stabilitate şi creştere economică în zona noastră din Europa”, a spus, în limba română, Marek Szczygiel.

Preşedintele a semnat decretul de decorare a ambasadorului Marek Szczygiel „în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia activă la dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi Republica Polonă, a dialogului la nivel înalt, tehnic şi sectorial, precum şi a schimburilor culturale dintre cele două ţări”. Distincţia a fost acordată la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii Irakului, Ciprului şi Ghanei în România.

Hussain Taha Hassan Sinjari, ambasadorul agreat al Republicii Irak în România, a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis. Hussain Taha Hassan Sinjari l-a înlocuit pe Omer Ahmed Karim Berzinji.

Preşedintele l-a primit miercuri pe Dimitris Hatziargyrou, ambasadorul agreat al Republicii Cipru în România, care a înlocuit-o pe Kalliopi Avraam.

De asemenea, Sabah Zita Okaikoi, ambasadorul agreat al Republicii Ghana în România, cu reşedinţa la Praga, care îl înlocuieşte pe Sidney Kwesi Ellis, a fost primită de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.