KLAUS IOHANNIS, anunţ important pe Facebook înainte de CSAT

Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întrunește marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea președintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi figurând Strategia Națională de Apărare a Țării, impactul şi măsuri ferme de stopare a defrişărilor ilegale şi stadiul programului de înzestrare a Forţelor Aeriene cu avion multirol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. La şedinţă participă şi prim-ministrul Victor Ponta.  

09 iun. 2015, 08:57
KLAUS IOHANNIS, anunţ important pe Facebook înainte de CSAT

Klaus Iohannis a prefaţat şedinţa CSAT cu o postare pe Facebook: „Am avut ieri consultări cu partidele politice pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării, care oferă o direcție în materie de securitate națională. Viziunea mea asupra unei Românii puternice în Europa și în lume înseamnă un stat care își apără cetățenii, oriunde s-ar afla ei, care le asigură securitatea, le respectă drepturile și pune instituțiile publice în serviciul lor. Eu îmi asum răspunderea pentru Strategia Națională de Apărare, dar aceasta va fi până la urmă a noastră, a tuturor”. 

Pe ordinea de zi a ședinței CSAT mai sunt incluse tematici referitoare la: activitatea desfășurată de instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2014 și principalele obiective pentru anul 2015, forțele armate ale României care pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român, în anul 2016, proiectul Planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare și modernizare a Armatei României în anul 2015, programul privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2027 și în perspectivă, implementarea deciziilor Summitului NATO din 2014, pregătirea Consiliului European din iunie 2015 pe dimensiunea politicii de securitate și apărare comună, evoluțiile din Ucraina — impactul asupra regiunii extinse a Mării Negre, inclusiv conflicte prelungite.

De asemenea, vor fi discutate subiecte privind Republica Moldova în noua ecuație regională — opțiuni privind integrarea europeană versus orientare euroasiatică, demersuri pentru realizarea interconectării rețelelor electrice și de gaze naturale din România și Republica Moldova, managementul deșeurilor nucleare la Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.

Administrația Prezidențială precizează că pe timpul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.