Klaus Iohannis: Desemnarea premierului va avea loc după Crăciun

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că desemnarea premierului va avea loc după Crăciun. Klaus Iohannis a amânat, joi, desemnarea viitorului premier al României, după ultimele consultări pe care le-a avut cu PMP şi reprezentanţii Grupului Minorităţilor. Coaliţia majoritară din parlament formată din PSD şi ALDE a propus-o pentru preluarea şefiei Palatului Victoria pe Sevil Shhaideh, iar PMP, pe deputatul Eugen Tomac. 

22 dec. 2016, 11:29
Klaus Iohannis: Desemnarea premierului va avea loc după Crăciun

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că în cursul celor două zile de consultări cu partidele parlamentare a avut două propuneri, una din partea PSD în persoana lui Sevil Shhaideh, iar a doua propunere din partea PMP, în persoana lui Eugen Tomac. „Între timp, s-a constituit o coaliţie majoritară în Parlament formată din PSD, ALDE şi UDMR, iar în consecinta voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea premierului va avea loc dupa Crăciun„.

Klaus Iohannis a amintit că în urma cu 27 de ani revolta impotriva unui regim abuziv a scos oamenii în strada. „Românii au spus un nu hotarat disctaturii. Sa ne amintim azi de martirii Revolutiei, fara al caror scarificiu nu ar fi fost posibila o Romanie libera si democrata”.

Vreau să vă spun tuturor Crăciun Fericit, a încheiat şeful statului.

Citeşte şi:  PMP îl propune pe Eugen Tomac pentru funcţia de premier

Miercuri, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat că propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier este Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării.

Sevil Shhaideh a fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în 2015, după ce, din 2012, ocupase funcţia secretar de stat în aceastăinstituţie. După demisia Guvernului Ponta în noiembrie 2015, Sevil Shhaideh a rămas consilier în cadrul ministerului.

PSD şi ALDE, plus UDMR, cu care au încheiat un protocol de colaborare parlamentară, deţin o majoritate confortabilă pentru a trece un guvern agreat, în situaţia în care preşedintele Iohannis acceptă să o propună pe Sevil Shhaideh.

Numai că preşedintele nu este obligat să ţină cont de propunerea paetidelor cu care se consultă, potrivit Constituţiei. Atributul propunerii premierului aparţine preşedintelui.

Art. 103, alin 1. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.